Spor

Zirvede gündem altyapı ve kurumsallaşma: Yanlışlarımız çok

Spor Zirvesi’nin sporda altyapı ve kurumsallaşma konuşmasında tecrübelerini aktaran Göztepe ve Altınordu Başkanları futbolda ve diğer sporlarda yapılan yanlışların üzerinde durarak çözüm önerilerini aktardı

Abone Ol

Memduh GÜNEY/EGE TELGRAF - İzmir Spor Zirvesi’nde ‘sporda altyapı ve kurumsallaşma’ konulu panelin konukları Göztepe Onursal Başkanı Mehmet Sepil ve Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan oldu. Altyapı ve kurumsallaşma konusunda değerli açıklamalarda bulunan başkanlar atılması gereken adımların üzerinde durdu. 

“ÖRNEK YAPI”

“İster futboldan ister olimpik branşlardan bahsedelim önemli olan finans yapısı” diyen Göztepe Onursal Başkanı Mehmet Sepil, “Sistemi kendi içinde devam edilebilir yapmazsanız o sistem çöker. Futbolda yapılandırmamızı bunun üzerine çevirdik. Şu an kurduğumuz sistemi futbolda kalıcı yapalım kendi kendini tamamen finanse eden bir sistem olacak. Sadece İzmir’e değil ülkeye örnek bir yapı yapmayı hedefliyoruz” dedi. 

“FUTBOLDA YANLIŞ ÇOK”

Kulüpler Birliği Başkanı olunca futbolu yönetmenin ne kadar zor olduğunu görüyoruz diyen Sepil, “Şu an Türkiye’de futbol konusunda bir tane değil birçok yanlışla ilerliyoruz. Federasyon yanlış, sistem yanlış, başkanlarımızın ağzında değişik bir dil var. Daha kötü günler bizi bekliyor. Bu yaş ortalamasında oynadığınız zaman yeni sistemde çok daha fazla maç oynamak zorunda. Bu nasıl olacak? Avrupa’da bizi temsil eden kulüplerimizi daha zor günler bekliyor. Futbolda her şey sürekli değişiyor. Türkiye’de futbolda sürekli hakem konuşuyoruz. Milyonlarca dolarlık futbolcular geliyor oynanılan çim ortada. İzmir’in biraz daha kendisiyle yüzleşmesi gerekiyor. Son yirmi yıl içinde İzmir yok ortada. Oyuncu yetiştirmede de iyi değiliz. Bu zirveler önemli imkan ancak buraya çok gerideyiz diyerek başlamalıyız” ifadelerini kullandı. 

“ÇELİŞKİDEYİZ”

“Güzel bir zirve inşallah sonuçları da olur bardağın hep dolu tarafından bakalım” diyen Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, “Sebeplere inmezsek hiçbir şeyi çözemeyiz. Biz ince işlere giremiyoruz. İnşaatın kabasını yapıyoruz öyle kalıyor. Binaya ruhunu veremiyoruz. Ruhunu vermek için temele inmek lazım. Zemin gevşek. Önce aile, anne, baba. Anne ve baba Türkiye’de spor yapıyor mu? Çoğu kişi belirli bir süreden sonra aktif spor hayatını bırakıyor. Spor yapmayan anne ve baba çocuğuna nasıl spor yaptıracak? Sporcu yetiştirirken neler söylersek çevre bunun tersini söylüyor. Pas at diyoruz dayısı çalım at diyor. Sürekli çelişkideyiz. Sabah 8’de okula giden çocuk 8 saat orada kalıyor. Çocuk oradan bize geliyor karnı aç mı tok mu bilmiyoruz ve koş diyoruz. Okullarla ilgili mutlaka beden eğitiminin öne alınması lazım. Akademik lisanslı oyuncular farklı bir formatta eğitim hayatına dahil olmalı” dedi. 

“ALMAN GİBİ BİTİREMİYORUZ”

“Annecim su getir diyen bir çocuğu biz nasıl üst düzey sporcu yapacağız” diyen Sepil, “İki formülü kendime şiar edindim. Yetenek ve kişilik profesyonelliğin formülü. Performans için potansiyel ve dikkat dağıtan unsurlar. Bizim ülkede dikkat dağıtan unsurdan daha fazla ne var?  Burada her para veren yönetici olursa bu işin sonu gelmez. Sistemli çalışmak yok. Türk gibi başlıyoruz ancak Alman gibi bitiremiyoruz.” diye konuştu.