İREM KAYA- EGE TELGRAF/ Ekonomik şartların zorluğunda kulaç atan vatandaşın gözü şans kuşunda! Her yıl, yılın son aylarında Milli Piyango biletlerini umut bağlayanlar şimdiden piyangocuların peşine düştü. Milli Piyangocuların bayramı olarak bilinen aralık ayında satışları ve yaşananları anlatan İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Odası Başkanı Paşa Çakmak, vatandaşa uyarıda da bulundu.
“BAYİLERİMİZ KALMADI”
Dünyada milli piyango seyyar bayilerinin en çok Türkiye’de olduğuna dikkati çekerek açıklamalarına başlayan Çakmak, “Türkiye’de daha önce 10 bin 600 tane seyyar, 20 bin tane de korsan bayi çalışıyordu ancak yeni yıl dönemlerinde bu sayı çok daha artıyor. Yılbaşı döneminde 30 bin tane bayi satış yapıyor. Şu anda sistem değiştiği için 400 ila 450 tane seyyar bayi kaldı. Piyango pazar payı, sayısal makineler ve internet üzerinden yükseliş gösteriyor. 40 yaş altında kesim sayısal makinelerden bilet alıyor. Seyyar bayilere de 40 yaş üstü vatandaş kalıyor. Nostalji olarak kalan bayiler Karşıyaka’da ve Konak’ta meydanında satış yapıyor. Bayiler olarak satışları artırmak istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve belediye zabıtaları bizi idare ettiği için ayakta kalıyoruz. Mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan bayilerimiz kalmadı. Teknolojinin ilerlemesinden dolayı kaybımız var” dedi.
“KARIN BÜYÜK KISMI ŞİRKETE KALIYOR”
“Hem teknoloji açısından hem de ekonomik açıdan önümüzdeki yıllarda mevcut 50 bayinin 10 ila 15 tane kalacağını düşünüyoruz” diyen Çakmak, “2012 ila 2013 yılları arasında basın açıklaması yaptık. Orada seyyar bayilerin biteceğini dile getirmiştik. Teknoloji ilerlerken bizimde yenilikler yapmamız gerekiyor. Vatandaş borca girip dükkan açmak istemiyor. Bunun yerine seyyar bayileri işletiyor. Geleceğimiz sıkıntılı bir hal alıyor. Kazı kazanı da sayısal makineden oynayabiliyorsun. Satışımız kazı kazan ağırlıklı işliyor. Piyango ise özelleştirilmedi. Şirkete bayi olarak 9.7’den bilet alıp karı düşürüp satıyoruz. Devlet denetiminde iş yapıyoruz. Hiçbir şekilde şirketin bir yetkisi yok. Aldığı karı göz önünde bulunduruyor. Alınan biletlerin 4.20’si seyyar bayiye geri kalanı şirkete kalıyor” iadelerini kullandı.
“SAHTE BİLETE DİKKAT”
“Milli piyangoların yurtdışına satılmadığını Türkiye’den gönderildiğini” vurgulayan Çakmak, “Geçen sene büyük ikramiye de İstanbul’a çıkmıştı. Piyango çekilişleri İstanbul’da yapılıyor. Topları tek tek tartıyor. Doğru çalışıp çalışmadığına dair ön çekiliş yapılıyor ve üçüncüsü normal çekiliş oluyor. Çekilişlerle ilgili yanlış algı var. İnternet üzerindeki videolara aldırış etmeyin. Karaborsacılar biletleri 150 liraya alıp 300’e satıyor. Gerçek bileti elinize aldığınızda tıpkı para hissiyatı veriyor. Gerçek bilet mor ışıkta tüm detayları belli ediyor. Biletin altında yer alan kod numarasında kabarıklıklar var. Bunlar yok ise sahte çıkması olası hal alıyor. İnternetten satılan biletlerin sahte olup olmadığını anlayamazlar. Bu yüzden internetten değil bayilerimizden satın alsınlar” diye konuştu.