Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde çıkan yangın, dünya genelinde büyük bir endişeye yol açtı. Ukrayna'nın doğusunda yer alan bu dev santraldeki yangın, soğutma sisteminde başladı ve hızla büyüdü. Olayın ardından Rusya, yangının Ukrayna'nın saldırıları sonucu çıktığını öne sürerken, Ukrayna ise suçun Rusya’ya ait olduğunu savundu.

Radyasyon Tehlikesi Var mı?

Rusya Federal Çevre, Teknolojik ve Nükleer Denetim Servisi’nden yapılan açıklamada, yangın sonrası Zaporijya Nükleer Santrali'nde yapılan incelemelerde radyasyon tehlikesi bulunmadığı belirtildi. Ancak santraldeki durum, bölge halkı ve uluslararası toplumda büyük bir kaygı yarattı. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Ukrayna’nın santrale yönelik saldırılarının nükleer güvenliği tehlikeye attığını belirtti. Likhachev, yaşananları "nükleer santral altyapısına yönelik hedefli bir saldırganlığın yeni bir seviyesi" olarak nitelendirdi.

Ukrayna ve Rusya Arasında Suçlamalar

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yangından Rusya’yı sorumlu tutarak, bu saldırıya dünyanın ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) sert tepki göstermesi gerektiğini ifade etti. Yangın, Ukrayna’nın Rusya’nın batısındaki Kursk bölgesine yönelik sürpriz harekâtı sırasında meydana geldi ve iki taraf arasında yeni bir gerilim kaynağı oldu.

Balık burçları dikkat | Sezgisel yeteneğinize kulak verin Balık burçları dikkat | Sezgisel yeteneğinize kulak verin

Zaporijya Nükleer Santrali’nin Önemi

1984 ve 1995 yılları arasında inşa edilen Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna’daki tüm elektriğin yaklaşık dörtte birini üreten altı reaktöre sahip. Her biri 950 megavat enerji üreten bu reaktörler, tam kapasite çalıştığında toplamda 5.700 megavat enerji sağlıyor. Ancak, Eylül 2022'den beri bu reaktörler kapalı durumda. Santral, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinden 200 kilometre uzaklıkta ve Kiev’in 550 kilometre güneydoğusundaki Enerdohar şehrinde bulunuyor.

Mart 2022'de Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporijya, Eylül 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ilhak edilen dört bölgeden biri. Yangının potansiyel etkileri, Çernobil felaketinin büyüklüğünü aşabilecek bir tehlike olarak görülüyor ve bu durum, tüm dünyanın dikkatini bu bölgeye çevirmesine neden oluyor.

Kaynak: medyascope