6 Eylül günü bütün kademelerde yüz yüze eğitim başlıyor. Hayırlısı olsun. 1-3 Eylül’de okul öncesi ve birinci sınıflar için uyum eğitimi yapılacak. Okulların durumuna ve ihtiyaca göre müsait olan okul...
6 Eylül günü bütün kademelerde yüz yüze eğitim başlıyor. Hayırlısı olsun. 1-3 Eylül’de okul öncesi ve birinci sınıflar için uyum eğitimi yapılacak. Okulların durumuna ve ihtiyaca göre müsait olan okullarda ikili eğitimde yapılabilecek.
Öğrenci ve öğretmenler okula maskeli olarak gelecekler. Okul içinde maske gerekmesi halinde okullar ücretsiz dağıtacak. Kapalı alanlar her gün dezenfekte edilecek. Öğretmen ve çalışanlar mutlaka aşılı olacak. Okul süreçleri elektronik olarak takip edilecek.
Öğretmenlerin aşılanma oranı genel aşılanma oranının üstünde. İki doz aşıda öğretmenler genel aşılanma oranından yüzde on beş fazla. Okullar ile birlikte tüm kantin, yemekhane, pansiyonlar da açılacak. Destek ve yetiştirme kursları sadece 8 ve 12 sınıflar için yapılacak. Eğitimin devamı sırasında okula gelip gitmesi gerekenler konusunda okul yönetimi yetkili olacak ve düzenleyip sınırlayacak.
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavları (İOKBS) için başvurular alınmış ve ertelenmişti. Şimdi 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11’nci sınıflar için ertelenen burs sınavları 05 Eylül 2021 saat 10.00 yapılacağı da belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan bildirimde sınava ait tüm bilgiler imtihandan yedi gün evvel MEB sitesinde yayınlanacak elektronik ortamda okullara da gönderilecek. Buraya kadar iyi güzel hayırlısı Hele hele bir başlanılsın.
Ancak bundan sonrası önemli. Yine yapılacaklar unutulup her konuda eğitim süreci kontrolsüz kalacaksa risk oranının artacaktır. Kantinlerin yemekhanelerin pansiyonların çalışmalarına ara verilecek konuma gelmesi yine eğitime engel çıkaracaktır. Esas olan iki yıldır geciken eğitim artık aralıksız olmalıdır. Konular unutulmuş eğitim ve öğrenim çok geç kalmış bir nesil perişan olmuştur. Şimdi zaman ve bilgi açığını telafi gerek.
MEB’e, öğretmen ve öğrenci velisi ailelere çok iş düşmektedir. Yıllardır konuşulup yazılmasına rağmen eğitim öğretimde sil baştan bir sistem konulamadı. Spor eğitiminin de genel eğitim öğretim ile bir arada yenilemek gerek. İmalat üretimine icat ve keşifleri geliştirmeye yönelik bir eğitim müfredatı düşünülmelidir. Yapılacak okul yurt pansiyonların genel ve entegre bir organizasyon ile yapılması sağlanmalıdır.
Artık okullar yeniden düzenlenmeli her yorulanın yorulduğu mekana han yaptığı gibi okul yapılmamalı. Yapılacak okullar metrekare olarak konusuna göre çok geniş alanlara yapılması ve taşınması mecbur tutulmalı. Bir çok eğitim kurumu sıkış tepiş sadece eve git-gel durağı gibi okul bu millete ve devlete yakışmıyor.
Ve imalat üretimi yapacak geliştikçe fabrika olacak mesleki okullara acilen geçilmeli. Felsefi tarihi edebi hukuki konularda eğitim yapılacak okulların ders konuları bilim kurulları tarafından yeniden belirlenmeli.
Üniversiteler dahil öğretmen öğretim üyesi öğretim görevlisi olacak kimselerin şartları değiştirilerek ağırlaştırılmalı başarı ve eserleri incelenerek atanmalılar. Üzerinde ısrarla durduğum öncelikli konu okulların cazibeli olması okuma ve eğitim konusunda şevk veren duruma getirilmesi, tüm eğitimi mesleki okullara dönüştürmek dikkate alınmalı. Bazı birleşik branşlar bir birinden ayrılmalı.
Yeni yüz yüze öğretim bir daha kesintiye uğramaması dileği ile. Hayırlı uğurlu olsun!