Bugün ne sınavı var? 6 Eylül 2026 Pazar günü hangi sınav var? Nüfus Müdürlükleri hangi saatlerde açık?
Bugün ne sınavı var? 6 Eylül 2026 Pazar günü hangi sınav var? Nüfus Müdürlükleri hangi saatlerde açık?
İçeriği Görüntüle

Yeni yönetmelikle tezli yüksek lisans öğrencilerinin tez teslim sürecinde yerine getirmesi gereken şartlar yeniden düzenlendi. Öğrencinin yalnızca tez çalışmasını tamamlaması yeterli olmayacak.

Tezli yüksek lisans öğrencisinin, tezini teslim etmeden önce kongre, konferans veya sempozyum gibi bir bilimsel etkinlikte bildiri sunması ya da ilgili bilimsel dergide makale, çeviri veya kitap kritiği/incelemesi yayımlaması gerekecek.

Bunun yanı sıra belirlenen uluslararası bilimsel bir kitabın veya kitap bölümünün yayımlanması ya da yayın kabul yazısının alınması da şartı karşılayabilecek. Gerçekleştirilen bilimsel etkinlikte veya yayımlanan çalışmada Üniversitenin adının bulunması da zorunlu olacak.

DOKTORA ÖĞRENCİLERİNE MAKALE YAYIMLAMA ZORUNLULUĞU

Doktora öğrencileri için de tez tesliminden önce yerine getirilmesi gereken akademik yayın şartı getirildi. Yönetmeliğin 35'inci maddesine göre doktora öğrencisinin, tezini teslim etmeden önce kendisinin veya bir öğretim elemanıyla birlikte yazar olarak yer aldığı en az bir makaleyi hakemli bir dergide yayımlaması gerekiyor.

Makalenin yayımlanmış olması yerine yayın kabul yazısının alınması da yeterli sayılabilecek. Doktora öğrencisinin gerçekleştireceği yayında Üniversitenin adının bulunması şartı da yönetmelikte açıkça yer aldı.

YÜKSEK LİSANS İÇİN EN AZ 120 AKTS

Yeni sistem kapsamında tezli yüksek lisans programının eğitim yükü de belirlendi. Program en az sekiz ders, bir seminer ve tez çalışmasından oluşacak.

Tezli yüksek lisans programının toplam eğitim yükü en az 120 AKTS olacak.

DOKTORA PROGRAMI EN AZ 240 AKTS OLACAK

Doktora programında ise en az sekiz ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması bulunacak. Doktora eğitiminin toplamı en az 240 AKTS olarak uygulanacak.

Böylece yönetmelikle yüksek lisans ve doktora programlarında öğrencilerin tamamlaması gereken ders, seminer, sınav ve tez yükleri netleştirilmiş oldu.

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA İÇİN AZAMİ SÜRELER BELİRLENDİ

Yüksek lisans programının toplam süresi dört yarıyıl olarak belirlendi. Öğrencilerin programı en fazla altı yarıyıl içinde tamamlaması gerekecek.

Doktora programı ise toplam sekiz yarıyıl sürecek ve en fazla 12 yarıyılda tamamlanabilecek.

Belirlenen azami süre içerisinde gerekli şartları yerine getiremeyen öğrencilerin üniversiteyle ilişiği kesilecek.

DERSLERE YÜZDE 80 DEVAM ŞARTI

Yönetmelikte derslere devam zorunluluğuna ilişkin de düzenleme yapıldı. Öğrencilerin kayıtlı oldukları derslerin yüzde 80'ine devam etmeleri gerekecek.

Devam şartını karşılamayan öğrenciler, ilgili dersin yarıyıl sonu sınavına giremeyecek.

DOKTORA YETERLİK SINAVINDA 70 PUAN ŞARTI

Doktora öğrencilerinin yeterlik sınavına ilişkin süreç de yönetmelikle yeniden düzenlendi. Öğrenci derslerini, seminerini ve gerekli AKTS'leri tamamladıktan sonra en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılın sonunda yeterlik sınavına girmek zorunda olacak.

Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamada yapılacak. Yazılı sınav ortalaması en az 70, sözlü sınav ortalaması da en az 70 olan öğrenciler başarılı kabul edilecek.

AFET VE SALGIN DURUMUNDA EK SÜRE VERİLECEK

Yeni düzenlemede afet ve salgın gibi olağanüstü durumlarda tez aşamasındaki lisansüstü öğrencilerine ek süre verilmesinin de önü açıldı.

Bu kapsamda öğrencilerin talep etmesi halinde bir dönem, şartların devam etmesi durumunda bir dönem daha olmak üzere toplamda en fazla iki dönem ek süre verilebilecek.

DOĞUM YAPAN ÖĞRENCİLERE İKİ DÖNEM EK SÜRE

Doğum yapan lisansüstü kadın öğrenciler de talepleri halinde iki dönem ek süreden yararlanabilecek.

Afet, salgın ve doğum nedeniyle verilen bu ek süreler öğrencilerin azami öğrenim süresine dahil edilmeyecek.

Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin lisansüstü eğitim ve öğretim süreçlerine ilişkin yeni yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi.

Kaynak: Haber Merkezi