ATB Başkanı Ali Çandır, fuarın başlangıç yılında coğrafi işaretli ürün sayısının 119 iken, şu an 1632'ye yükseldiğine dikkat çekti. Çandır, “Avrupa'da da coğrafi işaretleme sistemine girmiş durumdayız. 26 ürünümüz tescil almış durumda. Bu ürünlerin hakkını koruyarak, ihracat kapılarını rahatlıkla açabiliriz. Coğrafi işaretler, katma değeri artırıyor ve tüketiciler daha yüksek fiyat ödemek zorunda kalıyor; bu da ihracat gelirlerini önemli ölçüde artıracak,” dedi.

YÖREX’in Ekonomik ve Turistik Katkıları

Çandır, YÖREX’in coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımını artırarak, kırsal alanlarda istihdam ve ekonomik kalkınma sağladığını vurguladı. “Coğrafi işaretli ürünler, sadece yerel ekonomiyi desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda turizme de katkı sağlıyor. Ürünlerin hikayeleri, tüketiciler tarafından ilgiyle takip ediliyor ve bu da kültürel ihracatın bir parçası haline geliyor,” şeklinde konuştu.

"tabii spor" ve "tabii tv" isimli yeni kanallar yayın hayatına girecek "tabii spor" ve "tabii tv" isimli yeni kanallar yayın hayatına girecek

Katılımcı Destekleri ve İşbirlikleri

Fuarda, kalkınma ajansları ve süpermarketler gibi önemli işbirlikleri sağlanarak, yöresel ürünlerin pazarlama ve satış süreçleri destekleniyor. Çandır, Türk Hava Yolları’nın da fuarda yer alan ürünleri yolcularına ikram ettiğini belirterek, “YÖREX, hem iç piyasada hem de uluslararası pazarda coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımına katkıda bulunuyor,” dedi.

Fuar Daveti

Ali Çandır, Antalya'da yaşayan ve misafir olarak gelen herkesi 9-13 Ekim tarihlerinde ANFAŞ Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek YÖREX’e davet ederek, “YÖREX, Anadolu'nun zengin lezzetlerini ve kültürünü tanıtma fırsatı sunuyor. Herkesin bu eşsiz deneyimi yaşamasını bekliyoruz,” dedi.

YÖREX 2024, Anadolu’nun binlerce yıllık zengin kültürel mirasını ve yöresel ürünlerini tanıtmaya devam edecek ve bu yıl da büyük bir ilgiyle karşılanması bekleniyor.

Kaynak: İHA