Yöresel lezzetle kazanalım

Abone Ol

Pek çok il gastronomi kültürünü geliştirmek için çabalıyor son yıllarda. Yalnızca yemek için ülke ülke gezen milyonlar, hangi şehirde ne yenir çok iyi biliyor. Pastadan pay almak isteyen şehirler, sosyal medya gücünü kullanarak profesyonel ekip eşliğinde sofralarını görücüye çıkarıyor.  İzmir de bir dönem içerik üreticilerine tanıtıcı gezi düzenlemişti. 

Türkiye'nin turizmde parlayan yıldızı Antalya da kolları sıvayanlardan. Kentte kapılarını 2 yıl önce açmış yeni nesil esnaf lokantası Seçen’de 18 Aralık Çarşamba günü önemli bir toplantı gerçekleştirildi. YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Gastronomisi araştırmacısı Emin Bilginer, Kahve uzmanı ve eğitmeni Ayhan Mortepe, Seçen Lokantası sahibi Seyyah ve Gurme Murat Atay, Gazeteci Cevat Alp ve Antalya Reçelcisi Ebru Kocaacar’ın katıldığı toplantının amacı uluslararası bir numaralı destinasyon merkezi olan Antalya’yı aynı zamanda bir gastronomi merkezi yapmak için çaba harcamak. Seçen toplantısı bu amaçla bir platform oluşturulmasını öngörüyor. 

 “Antalya Gastronomi Platformu ” AGP, adı altında faaliyet gösterecek Platform Antalya yemekleri üzerinde çalışarak gerekli olanlarının coğrafi işaret tescili ile buluşturulmasını sağlayacak.
       
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı, YüciTA Başkanı Prof. Dr Yavuz Tekelioğlu konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı. “Antalya coğrafi işaretlerde sahip olduğu önemli potansiyele rağmen ne yazık ki istenen düzeyde değil. Nitekim tescilli sadece 18 coğrafi işaretimiz var. Bu sayı Adana’da 22, Mersin’de 24, Muğla’da 35 ve Türkiye lideri Gaziantep’te 106. Türkiye kentler ortalaması ise 21. Antalya’nın tescilli 18 coğrafi işaretinin sadece 4’ü yemek. Bu sayı ile Gastronomi festivallerinin yapılması anlamlı değil. Kaynak israfı. Gaziantep’in tescilli 51 yemeği var, bunlardan 23’ü Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ait. Antalya Büyükşehir Belediyesinin alınmış hiç tescili yok. Gaziantep her yıl gerçekleştirdiği ve boyutları giderek artan uluslararası gastronomi festivali ile San Sebastian’la yarışıyor. Bizim neyimiz eksik?, üstelik biz Akdeniz Havzasının yıldız kentiyiz. Akdenizliyiz ve en önemlisi dünyanın en popüler turistik destinasyonlarının başında geliyoruz.” 

Seçen Toplantısının kurulması gereken AGP’nun ilk adımını oluşturduğunu ve kadronun değişik profilli uzman kişilerin katılımı ile zenginleştirileceğini vurgulayan, Profesör Yavuz Tekelioğlu,      “Platform, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın çabaları ile 17 Mayıs 2024 tarihinde faaliyete geçen “Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi” ile birlikte çalışacak ve Antalya’mız çok değil bir kaç yıl içinde bir Akdeniz Gastronomi Merkezi olarak turizm potansiyelini daha da güçlendirecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.

Tekelioğlu kentin gastronomi potansiyelinin belirlenmesi için önce ayrıntılı bir envanter çalışmasının gerçekleştirileceğini, kaybolan yemeklerin geri getirileceğini, var olanların ise korunup geliştirilmeleri için “Geleneksel Ürün Adı” ya da “Coğrafi İşaret” koruması altına alınacağını belirtti. Bu süreçte Akdeniz yemeklerine öncelik vereceklerini vurgulayan Tekelioğlu, YÜciTA olarak başta Metro Toptancı Market ve Gaziantep olmak üzere tüm Türkiye’de bir çok kurum ve kentin önlerini açtıklarını, ancak Antalya’da bunu başaramadıklarını, o nedenle Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasından son derecede mutluluk duyduğunu belirtti, şöyle devam etti: "Başarı için kentin tüm paydaşlarının birlikte çalışması ve dayanışma şart. Antep’in başarısı da buradan kaynaklanıyor. Parolamız “Her şey Antalya-Akdeniz için.”