Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- Bayraklı ilçesinde deprem sonrası yerel yönetimin emsal artışı getiren imar plan notu düzenlemesiyle ilgili TMMOB tarafından açılan dava sonrası emsal artışının iptal edilmesine karar verilirken, konu bir kez daha İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde gündeme geldi. İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen emsal artışı kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olmuştu.
Bayraklı için parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 emsal artışı kararı alınan süreçte İzmir genelinde yer alan K planlı alanlar için de parsel bazlı yüzde 20 emsal artışı kararı alınmıştı.
YENİ BİR EMSAL ARTIŞI ÖNERDİLER
Cumhur İttifakı üyeleri, hazırladıkları önerge ile yeni bir emsal artışı kararını gündeme getirdi ve ¨İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01/03/2021 tarihli ve 05.196 sayılı Kararı ile İlçe Belediyeleri tarafından tespit edilmiş olan "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan" sınırları dışında kalan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılarla, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş yapıların dönüşümü için; İzmir il Sınırları içerisinde 30 Ekim Depremi sonrası 7269 sayılı Kanun Kapsamında ağır ve orta hasarlı tespiti yapılmış ruhsatlı yapıların bulunduğu parsellerle 01/01/1998 tarihinde yürürlüğe giren ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik" öncesinde ruhsat almış veya 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsatı müracaatlarında; talep edilmesi durumunda, yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen yüzde 20 artış; ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi taban alanında da kullanılabilir. Ancak aynı ada/parsel içerisinde yer alan ve gabarisinde ruhsatlı olarak teşekkül etmiş mevcut yapıların bahçe mesafelerini dikkate alarak Teknik Komisyon tarafından ada bazında kitle etüdü hazırlanması ve taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının yüzde 60’ını geçemez.’ şeklinde düzenleme getirilmesi¨ önerildi. Önergenin; “İlgili mevzuatlar kapsamında konuya ilişkin mahkeme kararları ile kazanılmış imar hakları ve uygulamaları dikkate alınarak, eskiyen yapı stokunun yenilenebilmesi amacıyla ilgili birimlerce gerekli çalışmalar yürütüldüğünden” oyçokluğu ile uygun bulunmadığı belirtildi.
AK PARTİLİ BOZTEPE: GELİN BU SORUNU BİRLİKTE ÇÖZELİM
Konuyla ilgili söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, önergenin kabulünün İzmir için ne kadar önemli olduğuna dikkati çekti. Geçmiş dönemde alınan kararları işaret eden Boztepe, ¨Aynı adada aynı binalar var ama yöntemler farklı. O dönemde Karşıyaka, Bornova, Konak ve Karabağlar bir önerge verdi. Karşıyaka ve Bornova’nın önergesi reddedilmişti. O dönemde göreve gelecek yeni yönetim karar versin diyerek bugüne kadar getirildi. Biz de konunun önemine dikkati çekerek komisyonlarda görüşülmesini istedik, reddedilmiş. Biz 28 ilçeye büyük haksızlık yapıyoruz. Karşıyaka’ya emsal verildi, diğer ilçelerin suçu ne? Asla bu konuda siyaset yapmıyorum, gelin bu konuyla ilgili görüşelim. Bizim önergemiz bunu ifade ediyor; yüzde 30 terk edecek biz de altyapı, yeşil alan ve kamu hizmetlerini sağlayacağız. Bununla ilgili ayağı yere basan kararlar alalım, gelin bu konuda el ele verelim. Yarın öbür gün deprem olunca yine ‘Ah vah’ diyeceğiz. Biz felaketi yaşadıktan sonra mı bunu yapacağız, gelin bu modeli uygulayalım. Bu modelde İzmir halkı kazanacak. Bütün başkan vekilleri önerge verelim, üzerinde çalışalım. Bu kentin önünü açalım, yoksa bu kenti dönüştüremeyiz. Gelin bu sorunu çözelim ve bu kente iyilik yapalım¨ dedi.
CHP’Kİ ÖZKAN: OLDU BİTTİNİN DEĞİL, ÇÖZÜM ARAYIŞININ İÇİNDEYİZ
CHP’li meclis üyesi Yağmur Yurdakul Özkan ise ¨Bir deprem meydana geldi ve ağır ve orta hasarlı binaların tespitinin yapılması halinde binalara verilecek haklarla ilgili bir acil durum geliştirildi. Bu zorunluluk halinde bir çözüm ortaya atıldı ve ortaya K bölgeleri ortaya çıktı. Sonrasında iptal kararı var ama çözüm hiç düşünülmüyormuş gibi bir açıklama oldu. Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın bu konuyla ilgili çalışmaları var. Mahkeme kararını da ilçe belediyelerin sorunları ve ihtiyaçlarını da dikkate alıyorlar. Biz yaptım oldu’nun peşinde değiliz, çözüm arayışı içerisindeyiz. Madem herkes çözüm arayışı içindeyse bu düğüm yerel yönetimlerin boynuna atılmasın, merkezi hükümet de devreye girsin¨ ifadelerini kullandı.
YILDIZ DEPREMZEDELERE SESLENDİ: KUSURA BAKMAYIN KARDEŞİM…
Merkezi hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı, beş ilin yer aldığı ve İzmir’in de pilot bölge seçildiği ‘İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi’ kapsamında evini yenilemek isteyenlere aylık 0,69’luk faizle 180 aya kadar vadeli kredi temin edeceğini hatırlatan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, ¨Kaynak var, böyle bir düşük kredi var, ekip de var. Gelin bunu Bornova’ya da verelim diyoruz ‘Hayır’ diyorsunuz. ¨Gelin Konak’ta, Karşıyaka’da sorun var¨ diyoruz, ‘Hayır’ diyorsunuz. Başkanlıklarımız işliyor ama fay hatları durmuyor. Biz deprem dairesi başkanlığının altına imza attık, o zaman İzmir depremi olmamıştı. Maraş depremi yaşadık, yüz binlerce canımızı, ciğerimizi yaktı. Orada hızlı kalkınma devam ediyor ama giden canları kimse geri getiremiyor. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak depremzedeyiz, binamız yok. Kültürel etkinliklerde kullandığımız holleri hizmet binası olarak kullanıyoruz. Bütün bunları yaparken hala bu belediye bir gerçeği ıskalıyor; aynı gerçeği 1999 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından hazırlattıkları önlemler var ama bir tane daha önlem almadık. 1999 yılında rapor hazırlatıyoruz, sonuç bildirgesi var. O raporu indirip okumanızı bir İzmirli olarak rica ediyorum¨ dedi.
¨Bu kararın çıkmasını bekleyen depremzedeler var¨ diyen Yıldız, depremzedelere şöyle seslendi: ¨Geçmiyor bu önerge depremzede kardeşlerim maalesef geçmiyor. Biz dönüp dönüp önerge verdik ama Büyükşehir’in CHP’li meclis üyelerini, odacı bürokratlarını ikna edemedik. Kusura bakmayın kardeşim…¨
YILDIR’DAN ELEŞTİRİLERE ‘KARABAĞLAR’ HATIRLATMASI: UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ!
Yıldız’ın açıklamalarına CHP Grup Başkan Vekili Levent Zafer Yıldır yanıt verdi. AK Parti grubunun eleştirilerine Karabağlar’da yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm süreciyle yanıt veren Yıldır, şunları söyledi:
¨İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarıyla ne yapabileceğinden bahsediyoruz. Komisyonlardaki faaliyetler bunun göstergesidir. Madem örnekler konuşuyoruz, İzmir örneği vermek zorundayız. Çevreyolu yapacağız diyoruz, anlatamıyoruz. Garantili hastaneler, garantili alt üst geçitler yapacak durumumuz da yok. Değerlendirme bunun üzerine yapılmalı. Karabağlar ilçesi ülkenin en büyük kentsel dönüşüm alanına sahip ilçesi. Planları 2010 yılında hazırlandı ve planları onaylandı. 700 hektarda 540 hektar önemli bir bölümü oluşturuyor. Bakanlığın sorumluluğunda olan bir alan var. Konuşulacaksa hepsini konuşabiliriz, hepsine açığız. Merkezi hükümetin İzmir’de yaptıklarını konuşalım, Türkiye’dekileri değil. Zaten onlara girsek bütün meselelerin temelinde finans kaynağı olduğunu ve birçok sorun olduğunu anlatmak mümkün. Karabağlar’da 540 hektarlık alan kentsel dönüşüm için çok iyi bir alan ama onlar için itibar kaybı. Ancak itibardan tasarruf ettiler. ‘101 hektar’ diyecekler ama onu hiç konuşmasınlar, orada doğru düzgün yapı yoktu. Binaların yapılma nedeni de daha güvenli olmasını bekleyen halk için olduğu söylendi ama o konutların bir kısmı lojman oldu bir kısmı satıldı. Hepimiz ne yaptığımızı önümüzde koyup ona göre konuşacağız. 12 senelik bir hikaye var burada. 2014 yılından buraya bakanlığın görevlendirdiği bir şirketin ortada plan yokken insanlarla uzlaşma sağlamaya çalıştığı fiyaskosu vardı. Tapusuzlar sorununun 12 senedir çözülmediği bir 540 hektar var, hala tapusuzlar! Elimizden geleni yaptık. Afet konusunda konuşmak kolay. Yüzde 90’ı deprem bölgesi olan bir ülkede müdürlük kurulması için imza atılması kolay ama imar barışı için de imza atıldı. Bunları burada konuşmuyoruz. Çözelim diye uğraşıyoruz ama bize geliyor bu sorunlar. Hala usulsüz yapıların yıkımı bizlerden isteniyor. Biz 540 hektarın planlarını da yapalım dedik, hala geçerlidir bu teklif.
Ancak şu anda gündemde algı Demokrasi Üniversitesi yanında 750 konut yapılamadı, mağdur halk var deniliyor, diğer alanda bin kişi yaşıyor. Bunları bilecek, daha mütevazı değerlendirmeler yapacağız. 24 saat Karabağlar’ı burada anlatırım. Kimseyi teslim almak değil niyetim, sadece unutmamak. Biz unutmadık, unutmayacağız.¨
YILDIZ’IN ‘ODACILAR’ SÖZÜNE GÜLER’DEN YANIT: İŞİNİZE GELDİĞİNDE…
CHP Grup Sözcüsü Elvin Sönmez Güler ise AK Partili Yıldız’ın ‘Odacı bürokratlar’ çıkışına yanıt verdi. Güler, ¨Odacılar dediğiniz TMMOB’dur. Sundukları tüm rapor ve veriler kamu hizmetidir, bilimsel altyapıya bağlıdır. Asla bilimde ve teknikte de esneme olamaz. Bölgelerde yapılacak emsal artışı yapı ve nüfus yoğunluğunu artırır, alt yapı bunu karşılayamaz. Bunun adı ‘planlama’dır. Siz planlama ilkelerini yok sayarak alınan bir kararla bunu yapamazsınız. İşimize geldiği durumda meslek odaları ‘garantör’ olarak görülüp işimize gelmediği durumlarda ‘odacılar’, yani ‘istemezükçüler’ olarak göstermenizi doğru bulmuyorum¨ diye konuştu.
AK Partili Meclis üyesi Sema Kısa ise ¨Odalara karşı olduğumuz bir durum değil ama yapılan her plana bir oda davası ve bozdurmaları ihtimalinde de kahramanlık nidaları… Kentsel yenilemenin çok ciddi ihtiyacı olduğu bir ilçe Bornova. Önergemiz Bornova’ya çözüm getirecek biz de her yere yüzde 20 emsal artsın tarafında değiliz ama ihtiyacın olduğu yerlerde bu tür bir çözüm arayışı içindeyiz. Bir plan çalışması en az 1 buçuk 2 yılda yapılıyor. Biz bu önergeyi kaldırıyor, insanlara da ‘Bekleyin revizyonla çözeceğiz’ diyoruz. Karabağlar’daki riskli alanlarla ilgili planların gerçekleşmemesi ile ilgili de ben o planı çalışırken 8’inci planı çalıştığıma hayretler içinde kaldım. Uzlaşı sağlamadığımız sürece, birlikte yol almadığımız sürece bunları yaşayacağız¨ ifadelerini kullandı.
Son olarak Meclis Başkan Vekili Altan İnanç ¨En büyük dileğimiz dünya bankası kaynaklarını kullanmadan bu sorunu çözecek hale gelmektir. Deprem siyasete konu olmaz, bütün görüşler çok kıymetlidir. Sürüdürülebilirlik bilimin ışığıdır¨ mesajı verdi. Madde, komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğu ile kabul edildi.