Güncel

Yılbaşı öncesi alkollü ürün satışı denetimleri başladı: 225 bin denetim yapıldı!

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yılbaşı öncesi alkollü ürün satan işletmeleri denetledi. Denetimler, ruhsat kontrolleri, hijyen standartları ve ürünlerin sahte olup olmadığına yönelik yapıldı

Abone Ol

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yılbaşı tatili öncesinde alkollü içki sunan işletmelerde sıkı denetimler gerçekleştirdi. Kadıköy’deki bazı işletmelerde yapılan denetimlerde, satışa sunulan alkollü ürünlerin bandrolleri kontrol edildi. Ayrıca, işletmelerin ruhsatlarının geçerliliği ve hijyen kurallarına uyumları da gözden geçirildi.

İstanbul'un 39 ilçesinde aynı anda yapılan denetimler, özellikle alkollü içki sunan mekanlara yönelikti. Denetimlerde, işletmelerin genel sağlık ve güvenlik koşullarının yanı sıra, ürünlerin etiket bilgilerinin doğruluğu da kontrol edildi.

2024’TE 225 BİN DENETİM YAPILDI

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, 2024 yılı itibarıyla İstanbul genelinde 132 bin 800 gıda işletmesinde toplamda 225 bini aşkın denetim yapıldığını belirtti. Parıldar, denetimlerde tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili hem idari hem de adli yaptırımların uygulandığını ifade etti. Yılbaşı dönemi ile ilgili olarak alkollü içki satan mekanlara yönelik denetimlerin özellikle yoğunlaştırıldığına dikkat çekti.

Parıldar, "Sektörel anlamda da içinde bulunduğumuz zaman zarfında, yılbaşıyla ilgili hem gıda sunumu yapan hem gıda üreten ve alkollü içki sunumu yapan yerlerde yoğun denetim çalışması yapıyoruz." şeklinde konuştu.

SAHTE ÜRÜN KONTROLÜ

Denetimlerde bir diğer önemli konu ise sahte ürünlerin tespiti oldu. Alkollü içki satan yerlerde, ürünlerin bandrolleri kontrol edilerek, içkilerin Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş üretim yerlerinden gelip gelmediği araştırıldı. Parıldar, denetimlerde aynı zamanda ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanıp sağlanmadığını da kontrol ettiklerini söyledi.

Parıldar, "Alkollü içki sunan yerlerde de bandroller üzerinde kontroller gerçekleştirerek ürünün sahte olup olmadığı, Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş yerde üretilip üretilmediğine ilişkin denetimleri yapıyoruz." dedi.

YÜZDE 3'LÜK UYGUNSUZLUK ORANI

Parıldar, 2024 yılı boyunca yapılan toplam 225 bin denetim içinde 8 bin 769 uygunsuzluk tespit edildiğini belirtti. Bu oran, denetimlerin yaklaşık yüzde 3’üne tekabül ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, işini doğru yapan işletmeleri de koruma sorumluluğu taşıdığını vurguladı. Bu denetimler, sadece tüketicinin sağlığını korumakla kalmıyor, aynı zamanda işletmelerin de haklarını savunmayı amaçlıyor.

Parıldar, "Biz aynı zamanda tüketici sağlığını korurken, tüketiciye uygun gıdanın erişmesini sağlamak üzere yoğun bir görev yaparken, Sayın Bakanımızın da her ortamda dile getirdiği gibi, işini doğru yapan yüzde 97'yi de korumakla mükellefiz." açıklamasında bulundu.

DENETİMLER DEVAM EDECEK

Vatandaşların denetimlere olumlu yaklaşımlarını ifade eden Parıldar, bu yıl olduğu gibi 2025’te de denetimlerin aynı yoğunlukla devam edeceğini söyledi. Ekipler, yılın her günü, her saati tüketicinin güvenliğini sağlamak için sahada olacak.

Parıldar, "7 gün, 24 saat tüketicinin emrindeyiz. 2025’te de denetimlerin daha fazla gayretle yapılıp, aynı yoğunlukla devam edeceğini söylüyoruz."dedi.