Yeşil Hidrojen, küresel ölçekte temiz enerjiye geçişte kritik bir rol oynarken, Türkiye’nin de bu alanda büyük potansiyeli bulunuyor. 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) öncesinde enerji yoğun sektörlerin karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla Yeşil Hidrojen yatırımlarına ağırlık vermesi gerekiyor. Ancak, bu alandaki gelişmelerin hız kazanması için Türkiye’de hala beklenen mevzuat düzenlemeleri hayata geçmedi.
MEVZUAT BEKLENTİSİ VE YATIRIMLAR
TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim, Türkiye’nin Yeşil Hidrojen üretimine odaklanan bir ekosistemi hızla oluşturması gerektiğini belirtti. Devrim, özellikle İzmir’de düzenlenen Temiz Enerji Zirvesi’ndeki konuşmasında, elektrolizör yatırımlarının Yeşil Hidrojen üretimi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde tüketilen hidrojenin sadece yüzde 4'ü Yeşil Hidrojen'den elde edildi. Ancak 2030 yılında bugünkü üretimin beş katına çıkacağı öngörülüyor.
YOL HARİTASI TAMAM, MEVZUAT YOK
Devrim, Türkiye’nin 2030 yılına kadar elektrolizör kapasitesini 2 GW’a, 2035 yılına kadar ise 5 GW’a çıkarma hedefi olduğunu belirtti. Ancak bu hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli mevzuat düzenlemelerinin hâlâ yapılmadığına dikkat çekti. "Yeşil Hidrojen’i bir enerji türü değil, küresel bir ihtiyaç olarak görmeliyiz" diyen Devrim, Türkiye’nin bu alandaki fırsatları kaçırmaması gerektiğini ifade etti.
HİDROJEN KULLANIMINDAKİ ARTIŞ
Dünya genelinde hidrojen kullanımındaki artış hızlanırken, özellikle otomotiv sektöründe bu trend kendini gösteriyor. 2023 yılı sonunda dünya genelinde hidrojen dolum istasyonlarının sayısı 1063'e ulaştı ve bu istasyonların üçte birinden fazlası Avrupa’da bulunuyor. Türkiye’nin de bu alandaki altyapı eksiklerini hızla kapatması gerekiyor.
YEŞİL HİDROJEN YATIRIMCILARININ BEKLENTİLERİ
-
Mevzuat Düzenlemeleri: 2035 yılına kadar en az 5 milyar dolarlık elektrolizör yatırımlarının yapılabilmesi için mevzuat belirsizlikleri süratle giderilmeli.
-
Yerli Üretime Teşvik: Yerli elektrolizör üretimine özel finansman ve teşvik sistemi oluşturulmalı.
- Yeşil Hidrojen Kümesi: Kamu otoritelerinin de içinde yer alacağı bir 'Yeşil Hidrojen Kümesi' kurulmalı.