Türkiye, Kasım ayı itibarıyla 115 bin Megavat (MW) seviyesine yaklaşan kurulu güç kapasitesine ulaştı. Bu kapasitenin yüzde 59’u temiz enerji kaynaklarından oluşuyor. Ancak Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA), bu büyümenin yerli ekipman üretimiyle desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.
“YERLİ ÜRETİCİLER REKABETÇİLİKTE ZORLANIYOR”
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, enerji sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kur artışı, enflasyon ve finansman erişimindeki sıkıntılar nedeniyle rekabet gücünü kaybetmeye başladığını belirtti. Özellikle kamuya ait yerel yönetimlerin, enerji projelerinde maliyet avantajı nedeniyle ithal ekipman kullanmasının, sektördeki sorunları daha da derinleştirdiğini ifade etti. Kalaycı, “Yenilenebilir enerji projelerinde ithal ekipman kullanımını basına başarı olarak sunmak, yerli üreticiler açısından kabul edilemez bir durumdur” diyerek belediyelere çağrıda bulundu.
2035 HEDEFLERİ VE YERLİLİK VURGUSU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2035 yılı için belirlediği 120 bin MW yenilenebilir enerji hedefini olumlu bulan Kalaycı, bu hedeflerin yerli üretimle desteklenmesinin kritik önem taşıdığını belirtti. Kalaycı, “Bu hedeflere ulaşmak için yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu süreçte, ekipman üretiminin Türkiye’de yerleşik şirketler tarafından yapılması ülkemizin ekonomik çıkarları için elzemdir” dedi.
YERLİ ÜRETİMİN STRATEJİK ÖNEMİ
Türkiye, güneş ve rüzgâr enerjisi ekipmanlarında yüksek kaliteye ulaşmış durumda. Ancak yerli üreticiler, ithal ürünlerin maliyet avantajı nedeniyle projelerde tercih edilmiyor. ENSİA, yerli üretim kullanımının artırılmasıyla enerji sektöründe dışa bağımlılığın azalacağına dikkati çekiyor.
Yerel yönetimlerin enerji projelerinde yerli ekipmanlara öncelik vermesi gerektiğini belirten Kalaycı, “Temiz enerji, yalnızca çevreye değil, ülke ekonomisine de katkı sağlamalı” diyerek yerli üretimin önemini vurguladı.