A. Buğra Tokmakoğlu/EGE TELGRAF- Ülkemiz tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir mirasa sahip. Trakya’dan Anadolu’nun en doğusuna kadar Türkiye topraklarında binlerce yıldır süregelen gelenekler günümüzde birçok şehri keşfetmek için de şahane bir fırsat sunuyor.
Ülkemizin birçok köşesinde her yıl geleneksel olarak kutlanan festivaller, geçmişten günümüze aktarılan değerleri ve kültürü yaşatmanın yanı sıra yerel turizme de katkı sağlıyor. Edirne’den Kars’a, Manisa Akhisar’dan Bingöl Karer Yaylası’na kadar Türkiye’nin dört bir yanında hatırı sayılır bir geçmişe sahip olan festivaller daha ekonomik bir tatil planı için iyi bir alternatif.
TÜRKİYE’NİN YEREL FESTİVALLERİ
Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri: Dünyanın en eski ve en prestijli yağlı güreş turnuvası olan Kırkpınar Güreşleri, her yıl Edirne'de düzenleniyor. 1361 yılından beri kesintisiz olarak yapılan bu güreşler, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde de yer alıyor.
Kırkpınar Güreşleri, sadece bir güreş turnuvası olmanın ötesinde, Türk kültürünün ve geleneklerinin önemli bir parçası olarak kabul ediliyor. Türkiye’nin yurt dışında en çok tanınan festivalleri arasında yer alan Yağlı Güreş Festivali, her yıl yurt dışından da binlerce ziyaretçiyi Edirne’ye çekiyor.
Edirne Yağlı Güreş Turnuvası sırasında pehlivanlar olarak anılan güreşçiler, geleneksel kıyafetler giyerek çeşitli ritüeller uyguluyor. Kırkpınar Güreşleri bu yıl 5-7 Temmuz tarihlerinde Edirne’de gerçekleştirilecek.
Akhisar Çağlak Festivali: Manisa'nın Akhisar ilçesinde her yıl Mayıs ayında düzenlenen Çağlak Festivali, Anadolu’da Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden sonra düzenlenen en eski festival organizasyonu olarak biliniyor.
Tıpkı Edirne Kırkpınar organizasyonu gibi UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alan Çağlak Festivali´nin 565. yılındaki etkinlikler 2 Haziran’a kadar Akhisar ilçe merkezi ve Hüsnü Kahraman Parkı Gölet Alanı’nda devam edecek.
Çağlak Festivali ile bütünleşen ve festivalin kortej yürüyüşünden hemen önce dualarla anılan, adına hayır yemekleri dağıtılan ilim insanı Akhisarlı Şeyh İsa, yüzyıllardır devam eden bu geleneğin de sembolleşmiş ismi.
15. yüzyılda yaşadığı bilinen Şeyh İsa, ilk eğitimini babasından almış ve daha sonra Bursa ve Kayseri’de eğitimini tamamlayarak Akhisar'a dönmüş. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşü, halk tarafından bayram sevinci gibi karşılanmış, Çağlak Deresi mevkisinde yaklaşık iki hafta süren bir karşılama töreni yapılmış. Bu karşılama töreni günümüzde Akhisar markasının gelişimine katkı sağlıyor, aynı zamanda ilçede büyük bir hareketlilik yaratıyor.
Manisa Mesir Macunu Festivali: 1522 yılında sarayda hastalığa çare olması ile ünlenen mesir macunu 484 yıldır ülkemizde geleneksel olarak süregelen bir festivalin başlamasına sebep olmuş.
Manisa Sultan Camii'nden halka saçılan Mesir Macunu’na ulaşmak isteyen binlerce kişi Manisa’ya bu deneyimi yaşamak için seyahat planını organize ediyor. Çeşitli kaynaklarda yazan ve halk arasındaki bir inanca göre, Nevruz günü bu macundan yiyen 1 yıl boyunca ağrı sızı çekmez, yılan ve çiyan sokmalarından da korunurmuş.
Her yıl Manisa'da Nevruz döneminde düzenlenen festival üç yıllık pandemi ve deprem arasından sonra geçen nisan ayında 484. kez düzenlendi.
Bergama Kermes Festivali: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten kadim şehir Bergama’ya emanet olan ve Atatürk’ün önerisiyle 1937 yılında başlayan ve Türkiye’nin ilk yerel festivali olarak da adlandırılan Uluslararası Bergama Kermesi, her yıl haziran ayında düzenleniyor.
Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan festival açılışı; geleneksel olarak her yıl Endüstri Meslek Lisesi- İstiklal Meydanı- Şadırvan Cami önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile devam ediyor.
Bergama zengin tarihi ve kültürel mirası, eşsiz doğa manzaralarıyla İzmir’e en yakın ulaşılabilecek rotalardan biri. İlçe merkezinde zeytinyağlı yemeklerden köfteye, leziz Bergama tulumundan nohut maya ekmeğe kadar onlarca yerel lezzet durağı bulunuyor.
UJNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama Antik Kenti Pergamon, antik dünyanın en dik amfi tiyatrosuna sahip olan eşsiz bir destinasyon. Kızıl Avlu, Asklepion Antik Kenti ve Asklepion Antik Tiyatrosu da Bergama’da gezilecek görülecek yerler arassında.
Dikili ve Ayvalık sahillerine yakın olan Bergama’da dilerseniz Kozak Yaylası rotasını takip edip fıstık çamlarının manzarasına eşlik eden mis kokular arasından Ayvalık’a ulaşabilirsiniz.