Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, yerel yönetimlere kayyum atanmasının sona erdirilmesi ve halkın iradesine saygı gösterilmesi amacıyla bir yasal düzenleme yapılmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı. TBMM Başkanlığı'na sunulan "Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi" ile ilgili açıklamalarda bulunan Bekin, bu düzenlemenin yerel yönetimlerin bağımsızlığını ve demokratik sürecin korunmasını sağlayacağını belirtti.
YENİ DÜZENLEMEYİ HAZIRLADILAR
Bekin, önerdikleri düzenleme ile, Belediyeler Kanunu’nun 46. maddesindeki kayyum uygulamasının değiştirilmesini ve görevden alınan belediye başkanı yerine, belediye meclis üyeleri arasından seçilen bir üyenin belediye başkanı olarak görevlendirilmesini amaçladıklarını ifade etti. Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gerçek bir demokrasinin inşa edilmesi açısından bu düzenlemenin önemine dikkat çeken Bekin, tüm siyasi partileri bu konuda sorumluluk almaya çağırdı.
DEMOKRATİK HAKLARA SAYGI
Bekin, “Halkın oyuyla seçilmiş başkan ve belediye meclis üyelerinin görevden alınması ve yerine kayyum atanması Anayasa'ya ve iç hukuka aykırıdır” dedi. Anayasa'nın 67. maddesinin, seçme ve seçilme hakkını güvence altına aldığını hatırlatan Bekin, bu hakkın ihlalinin demokrasinin işleyişine zarar vereceğini ifade etti. Bekin, Türkiye'nin hukuk devleti olarak varlığını sürdürebilmesi için kayyum uygulamaları yerine hukukun üstünlüğüne dayalı bir yönetim anlayışının benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi.
YEREL DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Bekin, ayrıca, “Görevini kötüye kullanan belediye başkanlarının görevden alınma sürecinde yerel yönetimden gelen bir belediye meclis üyesinin belediye başkanı seçilmesi, hem hukuk hem de demokrasi adına büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu. Türkiye'de son yıllarda yerinden yönetim anlayışının güçlendirilmesi yönündeki tartışmalara da değinen Bekin, bu bağlamda sundukları kanun teklifinin, yerel demokrasinin korunması ve güçlendirilmesi adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.