Yeniden özgüven kazanmak (2)
Özgüvenimizi yeniden kazanmak için hissettiğimiz “değersizlik” duygusundan kurtulmamız gerekiyor. Değersizlik hissinin nedeni içinizdeki sesin yani iç...
Özgüvenimizi yeniden kazanmak için hissettiğimiz “değersizlik” duygusundan kurtulmamız gerekiyor. Değersizlik hissinin nedeni içinizdeki sesin yani iç sesinizin kendinizi kıyasıya eleştirmesidir. “Çok aptalım”, “Mehmet başarıyor, ben başaramıyorum”, “Bir işi de doğru yapamıyorum. Ne beceriksizim”, “Diğer insanlar gibi neden mutlu olamıyorum? Beni kimse sevmiyor” gibi “değer düşürücü” ifadelerle içinizdeki sesin acımasız eleştirilerine maruz kalırsınız. Bu “değer düşürücü” ifadeler, umutsuzluk duygularını ve ardından düşük özgüveni yaratır.
İç sesinize karşı kendinizi savunun
Günlük yaşamınızda uygulayabileceğiniz basit sistematik yöntemlerle düzenli çaba harcayarak zihninizde dolaşıp duran olumsuz düşüncelerden kurtulabilirsiniz. Bu kötü olumsuz zihinsel alışkanlığın üstesinden gelmek için iç sesinize karşı kendinizi savunmanız şart.
İç sesiniz sizi eleştirmeye başladığında onu susturmayı deneyin. İç eleştirinize karşı siz de konuşun. İç sesin eleştirilerine mantıksal nedenlerle itiraz edin. Hatta nedenleriniz konusunda ikna etmeye çalışın.
Konuşmanın işe yaramadığını düşünüyorsanız yazmayı deneyin. Bir kağıdı ortadan ikiye katlayın. Birince bölüme iç sesinizin eleştirilerini, zihninizde dolaşıp duran değer düşürücü ifadeleri yazın. Örnek: “Her zaman her yere geç kalıyorum.”
Şimdi kağıdın katladığınız diğer tarafına iç sesinize karşı yapacağınız savunmayı yazın. Örnek: “Her zaman geç kalmıyorum. Dakik olduğum zamanlar da var. Herkes bazen geç kalabilir. Evet randevuma geciktim ama bu dünyanın sonu değil” gibi…
Belirli bir olumsuz düşünceye o an için mantıklı bir cevap bulamazsanız kendinizi zorlamayın. Birkaç gün bunu unutun ve daha sonra buna dönün ve mantıklı cevabınızı yazın. Muhtemelen madalyonun diğer yüzünü görebilirsiniz. Bu teknik üzerinde bir iki ay her gün on beş dakika çalışırsanız zamanla daha kolay yapabileceğinizi fark edeceksiniz.
Uygun mantıklı yanıtı kendi başınıza bulamıyorsanız çevrenizdeki insanlara sormaktan çekinmeyin. Bu teknik sayesinde bir miktar “duygusal muhasebe” yapma imkanı da bulacaksınız.
“Ağla açılırsın” derler ama duygusal boşalma “değersizlik” duygusunun üstesinden gelmek için yeterli gelmez. Duygusal boşalma sonucunda kendinizi daha iyi hissetseniz bile kendinizi ve düşüncelerinizi değerlendirme şeklinizi olumlu olarak değiştirmediyseniz rahatlama, iyi olma hissiyatınız kısa süreli olacaktır. Kendinize zarar veren olumsuz düşünce ve davranış biçimlerini yeterince tersine çeviremediğiniz sürece tekrar depresyona girebilirsiniz. Kendi benliğini kurtarmak, özgüvenli biri olmayı başarmak için biraz çabaya değmez mi?
Hoşçakalın, esen kalın…