Yerel Yönetim Haberleri

Yeni tesis kuruluyor: Bitki ve mobilya atıkları ekonomiye kazandırılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 222 milyon liralık yatırımla Bornova'da kuracağı Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi ile bitki ve mobilya atıklarını ekonomiye kazandırarak çevre kirliliğini azaltmayı hedefliyor.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atıkların hammadde olarak değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla projeler geliştiriyor. Bu çerçevede İzmir’in 2030 İklim Nötr Hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdüren belediye, Türkiye’ye örnek olacak yeni bir çevreci tesis kurmaya hazırlanıyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan ihale sonucunda, İzmir’de çevresel kirliliğe yol açan bitkisel ve mobilya atıklarının dönüştürülmesi için Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi hayata geçirilecek. Bu proje sayesinde, atıkların yarattığı çevre kirliliği ve haşere üreme problemleri de ortadan kaldırılacak. Dönüştürülen atıklar ise ek yakıt olarak ekonomiye kazandırılacak.

GÜNDE 100 TON EK YAKIT ÜRETİLECEK

Bornova Işıklar Mahallesi’nde 7 bin 500 metrekare alan üzerinde kapalı sistem çalışacak olan tesis, hammadde üretimine uygun atıkları işleyecek. Tesise gelen atıklar, türlerine göre ayrıştırılarak kaba kırıcıdan geçirilecek ve metaller manyetik seperatör yardımıyla ayrılacak. Eddy akımlı ayırıcı sayesinde ise manyetik olmayan metaller diğer malzemelerden ayrıştırılacak. Son olarak ince kırıcı ünitesinden geçirilen atıklardan türetilen yakıt, sanayi tesislerine ek yakıt olarak sağlanacak. Tesis, günlük en az 120 ton atık işleyerek 100 ton ek yakıt üretecek.

222 MİLYON LİRALIK YATIRIM

İhaleyi kazanan firma, tesisi 2025 yılında hizmete açacak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bir yıllık 3 milyon 775 bin lira kira ödeyerek işletmeye başlayacak. Her yıl artarak devam edecek kira bedeli ile tesis, 222 milyon liralık bir yatırım sonucunda faaliyete geçecek.

TESİS KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanmak amacıyla, tesisin çatısına güneş enerji santrali (GES) kurulacak. Bu sayede tesis, ihtiyacı olan elektrik enerjisini kendisi üretecek ve çevreye duyarlı bir şekilde faaliyet gösterecek.