Konak Belediyesi’nin İzmir Kent Konseyi Sağlıklı Yaşlanma ve Yaşlı Politikaları Çalışma Grubu ile Ege Geriatri Derneği iş birliğiyle düzenlediği “Yaşlı Hakları” konulu seminerde yaşlı hakları ve bu alandaki politikalar gündeme geldi. Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde katılımcılara Dr. Nurgül Kocakoç tarafından yaşlı bireylerin sağlık hizmetleri, yerel yönetimlerin bu alandaki çalışmaları ve yasal hakları hakkında bilgi verildi.

SAĞLIKLI YAŞAM HAKKI VURGULANDI

Dr. Kocakoç, yaşlı haklarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Etkinlikte yaptığı sunumda, yaşlı hakları konusunda dünyadan örnekler veren Kocakoç, ülkemizdeki eksiklikleri vurgulayarak, “Yüksek lisans yaparken ülkemizde yaşlılar ile ilgili hiçbir düzenleme yapılmadığını gördüm. Diğer ülkeler ise 80’li yıllarda yaşlı hakları ile ilgili düzenlemeler yapmaya başlamışlardı. Amerika’da ve Almanya’da bu alanda birden fazla kanun bulunuyor. Bizim ülkemizde de bu tür çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyorum” dedi. Ayrıca, yaşlı bireylerin daha fazla hak talep etmeleri gerektiğini belirterek toplumda aktif ve sosyal bir yaşam sürmenin herkesin hakkı olduğunu ifade etti.

İzmir’de can dostlarını bakımevlerinden sahiplenene kısırlaştırma ve tedaviler ücretsiz! İzmir’de can dostlarını bakımevlerinden sahiplenene kısırlaştırma ve tedaviler ücretsiz!

Yaşlı Hakları Konak'ta Masaya Yatırıldı (1)

İZMİR’DE İLERİ YAŞ EYLEM PLANI

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen İleri Yaş Eylem Planı hakkında da bilgi veren Kocakoç, bu planın İzmir için büyük bir adım olduğunu ve dünya standartlarında bir yaklaşım geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Kocakoç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm üniversiteler ve akademisyenlerle iş birliği yaparak bu planı hazırladı. Amaç, yaşlılıkla ilgili dünya standartlarını kentimize getirmek ve bilimsel gelişmeleri takip ederek şehre entegre etmek. Bu çalışmanın hayata geçirileceğine olan inancım çok yüksek çünkü burada çok heyecanlı bir ekip var” diye konuştu.

YAŞLI POLİTİKALARI İÇİN SİVİL TOPLUMUN ROLÜ

Seminerde yaşlı politikaları ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının daha fazla çalışması gerektiği ifade edildi. Kocakoç, yaşlı hakları konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaparak, politika yapıcılarının bu konuda harekete geçmesi için sivil toplumun gücünü kullanmanın gerektiğini belirtti. "65 yaş ve üzeri bireyler toplumun önemli bir çoğunluğunu oluşturuyor. Gücümüzü fark etmemiz ve haklarımızı talep etmemiz gerekiyor" diyerek, yaşlı bireylerin sesini duyurmanın önemini vurguladı.

Kaynak: Bülten