Yaraya merhem olacak mı?
Pahallılıkla mücademiz kutlu olsun! Öncelikle temel gıda ürünlerine getirilen KDV indirimi için iktidara teşekkür ederim. Mazo...
Pahallılıkla mücademiz kutlu olsun!
Öncelikle temel gıda ürünlerine getirilen KDV indirimi için iktidara teşekkür ederim. Mazotu, gübresi, vergisi derken üreticinin canından bezmesinin önüne bir türlü geçemeyen icra makamının günahı şimdilik bir köşede dursun.
Yüzde 100 zamlara karşılık yapılan yüzde 7’lik indirim her ne kadar zurnanın son deliği olsa da yine de bir adımdır.
Ancak, doğalgazın yüzde 75’ini, elektriğin de yarısını karşılayan devletin ‘fedakarlıkları’ raflara pek de yansımayacak gibi görünüyor.
Ticari ahlaktan yoksun, fırsatçı bir burjuvayla bu iş çok zor.
Zor, çünkü pazartesi indirimi öğrenen zincir marketlerin hafta sonu bir zam daha yaparak devletin vergisine çöktüğü konuşuluyor.
Burada asıl sorulması gereken, denetim mekanizmalarının neden bu kadar zayıf olduğu ya da caydırıcı olmadığı...
Denetimler göz boyamak amacıyla mı yapılıyor?
Bana göre vergi indirimi çare değil. Para cezası para babasını etkilemez. Ticaretten men ve hapis cezası olmadan bu işlerin çözüme kavuşacağına inanmıyorum.
Yoksa özel sektörle başa çıkılmaz!
Yetenek yönetimi
TÜGİAD Ege Şubesi’nin son konuğu ABD Merkez Bankası FED eski Direktörü Erkin Şahinöz’dü. Şahinöz, son dönem sıklıkla duyduğumuz ancak çok önemli konuyar üzerine değerlendirmeler yaptı. Yeni dönemde yeşil ekonomiye yönelik yatırımların, iklim nötr politikalarının, büyük veri yönetiminin, iş zekası modelinin dünyaya hakim olacağını dile getirdi. Şahinöz veri kavramının önemine vurgu yaptı. “Veriye yeteri kadar eziyet çektirirsek her şeyi söylüyor. Yazılımlar sayesinde artık kendi kendini yöneten şirketler olacak. Yönetim kurulundaki tartışmalardan, finanstan ve insan kaynakları ile uğraşmaktan kurtulacak şirketler” dedi.
Yeni dönemde anonim ekonomi, paylaşım ekonomisi, makine ekonomisi, döngüsel ekonomi, veri ekonomisi gibi kavramların ve yönetim uygulamalarının ortaya çıktığını anlatan Şahinöz, “Stratejik şirket yönetiminde sermaye yönetimi, varlık yönetimi, yönetim kalitesi, karlılık kalitesi ve likidite yönetimi, hassasiyet analizleri ve dönüşümü öne çıktı. Başarıya giden yolda yetenek yönetimi de bunların arasında son derece öne çıkıyor. Yetenekleri bir araya getirmek ve onları eşgüdümlü olarak hedefe yöneltmek başarının anahtarlarından biri” dedi. 65 yaş üzerinin yaşlı kabul edildiği ortamda yaşlılığın tanımının değiştiğini vurgulayan Şahinöz, “Bir insan, bir şirket, bir ülke, konfor alanı dediğimiz daha açık bir tabir ile vasatlık çukurundan kendini çıkarmak için çaba göstermiyorsa bunu yapmaktan korkuyorsa o kişi, şirket, ülke yaşlıdır” diye konuştu. Şahinöz’ün bu tespitlerinin İzmir iş dünyasında karşılık bulmasını temenni ediyorum. Özellikle kendi kendini yöneten şirketler konusunda İzmir, modern yüzünü göstermeli. ‘Fuarlar ve kongreler şehri, sağlık turizmin başkenti, silikon vadisinin merkezi olmaya aday İzmir’in dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi, kadim geçmişi ve modern yüzü kadar değerli.