Bilim ve Teknoloji

Yapay zekâ, insanların icat ettiği son teknoloji olabilir

İnsanların işlerini elinden alacak, insanlığın sonu olacak gibi felaket senaryolarına rağmen yapay zekâ teknolojisinin önde gelen şirketlerinden biri olan OpenAI'den eski bir yönetici, yapay zekâyı insanlık için bir hediye olarak görüyor

Abone Ol

Son yılların öne çıkan teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zekâ, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. "İnsanlığın sonu olacak, işlerimizi elimizden alacak" gibi senaryolar pek çoklarının korkulu rüyası olsa da OpenAI'nin eski yöneticilerinden biri oldukça umutlu bir tablo çiziyor.

ChatGPT'nin ana şirketi OpenAI'nin ilk yüz çalışanından biri olan Zack Kass bu endişelerin boşa olduğunu anlatıyor ve yapay zekâyı bir hediye olarak gördüğünü söylüyor.

Kass, yapay zekânın küresel sorunların çözümüne yardımcı olma yeteneği konusunda neden iyimser olduğunu açıkladı.

"DAHA AZ ÇALIŞALIM, BİZE UMUT VEREN ŞEYLER YAPALIM"

Kendini yapay zekâ fütüristi olarak tanımlayan Kass, pek çoğunun sahip olduğu endişelerden oldukça uzak. Üstelik yapay zekânın iş hayatını ele geçireceğini de düşünmüyor:

"Sanırım çok daha az çalışacağız ve insanlar bu sonuçlardan korkuyor. Ama açıkçası bunu memnuniyetle karşılıyorum. Daha az çalışalım, bize amaç ve umut veren şeyleri yapalım. Her çocuğun, onların ne bildiğini bilen, nasıl öğrenmeyi sevdiklerini bilen ve aileleriyle onlara en iyi nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda iletişim kurabilen, yapay zekâ destekli bir öğretmeninin olduğunu hayal etmek zor değil. İnsanların, sorunlarını teşhis etmelerine ve en azından bir uzmana yönlendirilmelerine yardımcı olabilecek, yapay zekâ destekli bir doktora sahip olacağını hayal etmek zor değil. Yapay zeka sayesinde ilk yeni antibiyotiğimizi 60 yıl sonra keşfettik." 

"BİZİ ÖLDÜRMEK İSTEYECEĞİNE DAİR HİÇ KANIT YOK"

Kass sözlerine meslektaşlarından da daha iyimser bir yaklaşıma sahip olduğunu belirterek devam ediyor:

"Bence sektörde hemfikir olunan şey, herkesin bu teknolojinin inanılmaz potansiyelini kabul etmesi, ancak insanların fikir ayrılığına düştüğü nokta, bizim bunu ya kötü politikalar ya da kötü uygulamalar sonucunda gerçekleştireceğimiz ihtimali. Sanırım size riskin o kadar büyük olduğunu ve iyi tarafının bile buna değmediğini söyleyecek insanlar var. Kesinlikle buna katılmıyorum. Yapay zekânın hepimizi öldürmek isteyeceğini gösteren hiçbir kanıt göremiyorum.

Yapay zekâ neden insanlara zarar vermek istesin ki? İnsanların kötü olması, yarattığımız her şeyin doğası gereği kötü olması gerektiği fikrini içselleştirdiğimizi düşünüyorum ki, bunun doğru olduğunu düşünmüyorum."