Yağmurlu günlerde, yollarda ya da kaldırımda sıkça rastladığımız solucanlar, genellikle toprak altındaki güvenli yuvalarını terk eder. Birçok insan, bu davranışın boğulmaktan kaçmak için olduğunu düşünse de, bilimsel araştırmalar bu yaygın görüşün doğru olmadığını gösteriyor. Peki, bu küçük canlılar neden yağmur sonrası yüzeye çıkar? İşte bu ilginç davranışın ardındaki bilimsel açıklamalar.
“OKSİJENSİZ SU”
Solucanlar, yağmur yağdığı zaman toprağın nem seviyesinin artmasından dolayı daha rahat hareket edebilirler. Aslında, suyun yüzeye çıkmalarına sebep olduğu düşünülse de, bazı solucan türleri oksijenle dolu suda uzun süre hayatta kalabiliyor. 1956 yılında yapılan bir araştırma, bazı solucanların oksijensiz su altında neredeyse bir yıl boyunca yaşamlarını sürdürebileceğini ortaya koymuştu. Ancak 2008’de yapılan bir başka çalışma, bazı solucan türlerinin daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğunu ve bu türlerin düşük oksijen seviyelerine daha hassas olduklarını gösterdi.
“RİTMİK TİTREŞİMLER”
Diğer bir teori ise yağmur damlalarının yere çarpmasıyla oluşan titreşimlerin, solucanlar için tehlike sinyali olabileceği yönündedir. Bu titreşimler, solucanlar tarafından toprak altındaki bir avcıya, özellikle köstebek gibi yırtıcılara karşı bir uyarı olarak algılanabilir. Ancak, İngiltere’deki Orta Lancashire Üniversitesi’nden solucan ekolojisti Kevin Butt, bu görüşü şüpheli buluyor. Butt, yağmurun düzenli ve ritmik titreşimlerinin, bir köstebeğin toprağı kazarken yarattığı düzensiz titreşimlerden kolayca ayırt edilebileceğini savunuyor.
HABERTÜRK