Ankara’da, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde başlatılan "Türkiye'de Yabancı Dil Eğitimi'nde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi"nin açılış toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli, Avrupa Konseyi Demokrasi Direktörü Matjaz Gruden ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski katıldı.

Müfredatta Çağın İhtiyaçlarına Uygun Revizyon: Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yabancı dil eğitiminde eski yöntemlerin yeterli olmadığını belirterek, müfredatın çağın gereksinimlerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Tekin, özellikle son yıllarda iletişim araçlarının ve sosyal medyanın hızla değişen rolüne dikkat çekerek, "Bundan 30-40 yıl önce yabancı dil eğitimi, çoğunlukla yazılı metinler ve gramatik dil bilgisi üzerine kuruluydu. Ancak şimdi, karşılıklı konuşarak anlama ve sosyal medya üzerinden etkileşim gibi yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Eğitim programlarımızda yaptığımız değişikliklerle, bu yeni gereksinimlere uygun bir dil öğretimi sağlamak amacıyla müfredatımızı güncelliyoruz," dedi.

Yeni Yaklaşım: Konuşarak Öğrenme: Bakan Tekin, yabancı dil öğretiminin yalnızca dil bilgisi ve yazılı metinler üzerinden değil, artık öğrencilerin konuşarak, sosyal medya üzerinden etkileşim kurarak öğrenebilecekleri bir şekilde yapılacağını ifade etti. Bu değişimle birlikte, öğretmenlerin öğrencileriyle daha etkili bir iletişim kurabilmesini hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, yabancı dil eğitimi için müfredatın, daha fazla iletişimsel beceriye odaklanacak şekilde güncellenmesi gerektiğini söyledi.

İzmir’de geleceği kurtaracak proje: Ekoloji Eğitim Merkezi açıldı İzmir’de geleceği kurtaracak proje: Ekoloji Eğitim Merkezi açıldı

Pilot Uygulamalar Başlatıldı: Bakan Tekin, Türkiye’de yabancı dil öğretiminde önemli bir dönüm noktasına gelindiğini belirterek, 5. sınıflarda başlatılan yoğunlaştırılmış yabancı dil sınıfları ile ilgili pilot uygulamalara başlanıldığını ve bu uygulamaların 2023 yılının sonbaharından itibaren genişletileceğini açıkladı. Ayrıca, çoklu yabancı dil sınıflarının pilot uygulamalarına da geçileceğini belirten Tekin, bu tür projelerle eğitimdeki metodolojik dönüşümün hızlandırılacağını ifade etti.

Kaynak: Hürriyet