Yağmur DAŞTAN/EGE TELGRAF- Yaz sezonu geldi, herkesin hayallerini keyifli tatiller süslemeye başladı. Erken rezervasyon yapan turizmcinin yol haritası belliyken, işi son dakikaya bırakanları endişe sardı. Son zamanlarda yerli turistler bazı otel ve online acenteler arasında yaşanan fiyat farkına tepki gösterirken konuyla ilgili turizmcilerden yanıt geldi. Online acentelerden fiyat öğrendikten sonra otelleri aradıklarını ve daha yüksek fiyat aldıklarını söyleyen vatandaş, “Yerli turistlere daha yüksek fiyat mı veriliyor” diyerek tepki gösterirken turizmci bu farkın nedenini açıkladı.
‘ÇOĞU ASPARAGAS’
Otellerin her pazara farklı fiyat vermesinden dolayı böyle bir sorun yaşandığını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Aslında ‘Yerli ve yabancı turist arasında ayrımcılık yapılıyor’ gibi söylemlerin çoğu asparagas. İşin gerçeğine baktığınızda doğal olarak dış ve iç pazar arasında fark var. Dış pazardaki nisan ayında 50 ya da 100 oda birden rezervasyon yapıyor. Örneğin, 50 oda rezervasyon yapana 10 liradan, 100 oda rezervasyon yapana 8 liradan fiyat veriyorsunuz. Yerli turist ise turizmin en yoğun olduğu temmuz ya da ağustos aylarında iki günlüğüne oda istiyor. Tabii ki uzun soluklu rezervasyon yapanla 2 gün rezervasyon yapan arasında fark oluyor. Bugün gidiyorsun süper markette et başka, kasapta başka. Bu da aynı mantık. Bir kasa domates alırsanız 10 liradan alırsınız, 20 kasa domates alırsanız 5 liradan alırsınız. Yabancı acenteler bize 6 aylık oda rezervasyonu yapıyor, biz de odalarımızı dolduruyoruz. Oda potansiyelini bize ilk kim sağlarsa tabii ki uygun rakamı o alıyor. Bunda yerli ya da yabancı gibi bir ayrım olmuyor” dedi.
‘GEL GEL’ YÖNTEMİ
Bazı online sitelerin kasti olarak fiyatın altında ilana çıktıklarını da aktaran İşler, “Turizmde bu işe ‘Gel gel’ deniliyor. Müşteri çekmek için uygun fiyata ilan çıkılıyor. Acenteler turizmciyi sezon öncesinde arıyor, ‘En küçük ve en ucuz odanızı kaça verirsiniz’ diye soruyor. O oda 11 ise diğer odalar 16 lira. İşte, o küçük birkaç oda, acentelerin ‘Gel gel’ fırsatı oluyor. Otellerde en fazla bir ya da iki oda böyle ucuza tutuluyor. Mantıken misafir o oteli beğenir ama odayı bulamazsa, bir üstünü seçer. Hal böyle olunca da acenteler satışını yapmış olur. Acenteler sezon başında o odayı rezerve ettiği için otel bu adayı satamaz. Bu sefer tatilci arayıp fiyatı sorduğunda bir sonraki odayı önerir. Arada çıkan fiyat farklarından biri de bu nedenle oluyor. Turist eğer o fiyattan odayı istiyorsa ya acenteden alacak ya da elini çabuk tutacak” ifadelerini kullandı.
‘ARZ -TALEP MESELESİ’
Ucuza tatil yapmanın günümüzdeki tek formülünün erken rezervasyon olduğuna dikkati çeken İşler, “Avrupalı, kasım, aralık, ocak, şubat ya da en geç mart aylarında tatilini planlıyor, erken rezervasyondan odasını alıyor ve parasını ödüyor. Bu, erken rezervasyonlu ve planlı dediğimiz tatil. Erken rezervasyon yapınca 100 dolar olan odayı 50 dolara alma şansınız oluyor. Türkler kasım ve aralık aylarında cebinden para çıksın istemiyor. Oteller de mayıs ayının başında erken rezervasyon kampanyasını bitiriyor. Yerli turist, bayramda üç günlüğüne tatile gitmek istiyor ama bu sefer de fiyatlardan yakınıyor. Baktığınızda el alemin yabancısı kasım ayında parasını vermiş, odasını almış. Bu çağrıyı bakanlık da federasyon da her sene yapıyor ama Türkler buna çoğunlukla kulak asmıyor. Sonra da ‘Ekonomik fiyat istiyoruz, yabancıya beş bize 10 liraya veriyorsunuz’ diyorlar. Son dakikayı bekleyip o son dakikada da fiyatı yüksek bulduklarından şikayet ediyorlar. Örneğin bu sezonda bu saatten sonra ekonomik fiyat bulmak mümkün değil. Mayıs ayı öncesiyle şimdiki fiyatlar arasında en az yüzde 50 fark var. Türkler tatil fırsatını kullanamıyor. Alanlar var, onlar ekonomik tatile çıkıyor, almayanlar da şikayet ediyor. 100 oda varsa 50 tane 10 liralık odayı 5 liraya satıyorlar, geriye kalan 50 odayı da 10 yerine 15 liraya satıyor. Arz ve talep meselesi. Otelci için bir şey değişmiyor ama hızlı ve tedbirli olan turist kazanıyor. Uçak koltukları da böyle. Herhangi bir hukuka aykırılık yok, arz ve talep meselesi” dedi.
‘MÜNFERİT OLAYLAR’
Turistlerin karşılaştığı bu fiyat farklarının her otel için geçerli olmadığını söyleyen Destinasyon İzmir Başkanı Bülent Tercan da, “Bunlar münferit olaylardır, genellikle böyle durumlar yaşamıyoruz. Büyük acentelerle otellerin düzgün anlaşma sistemi var. Bir iki tane kendini bilmez otelcinin yaptığı bir şey olabilir. Her sektörde olduğu gibi turizmde de işi fırsata çevirmek isteyenler olabiliyor. Acentelerle oteller bir fiyata anlaşır, iki kurumda da bu anlaşma sonrası ortak bir fiyat belirlenir ve misafirlerine bu ücret sunulur. Bu işin raconu ve kuralı budur. Aksi durumda piyasa bozulur. Bayramı fırsata çevirmek için böyle şeyler yapıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşımız varsa konuyu İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne bildirerek şikayet edebilir. Hangi otelde sıkıntı yaşanıyorsa, hemen konuyla ilgili ilgili birimlere başvuruda bulunarak haklarını arayabilirler” diye konuştu.