Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), 2024 Yaşayan Gezegen Raporu'nu yayımlayarak yaban hayatı popülasyonlarındaki durumu gözler önüne serdi. Rapor, son 50 yılda dünya genelinde yaban hayatı popülasyonlarında yüzde 73 oranında bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Bu durum, WWF tarafından ‘felaket niteliğinde’ olarak değerlendirildi ve acil eylem gerektiren bir durum olarak nitelendirildi.

67121Fe6Da74Fb6D947B2511

Tropikal bölgelerdeki türler kayboluyor!

1970-2020 yılları arasında izlenen yaban hayatı popülasyonlarındaki bu gerilemenin, gezegenin bazı bölgelerinde doğa kaybı ve iklim değişikliğinin birleşiminden kaynaklanan ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çekildi. Rapor, özellikle tropikal bölgelerdeki türlerin tehlike altında olduğunu vurguladı. Ayrıca, memeli, kuş, balık, amfibi ve sürüngen türlerinin ortalama olarak yüzde 69 oranında azaldığı belirtildi. Bu olumsuz durumun başlıca nedenleri arasında iklim değişikliği, habitat kaybı ve kirlilik gibi insan kaynaklı faktörler yer alıyor.

67121Fe6Da74Fb6D947B2516

Gazze'deki Can Kaybı 44 Bin 176'ya Yükseldi Gazze'deki Can Kaybı 44 Bin 176'ya Yükseldi

Acil Eylem Çağrısında bulunacak

WWF, bu tehditlerin ele alınması için Birleşmiş Milletler’in 21 Ekim’de Kolombiya’da gerçekleştireceği COP16 konferansında acil eylem çağrısında bulunacağını duyurdu. Konferansta, hükümetlerin, özel sektörün ve toplumun birlikte çalışmasının gerekliliği vurgulanacak. Rapor, dünya ekosistemlerinin dengesinin tehdit altında olduğunu ve gelecekte gıda güvenliği, su kaynakları ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Kaynak: DHA