Vergi indirim belgesi emekli etmeyecek!

Abone Ol

5510 sayılı Kanuna göre SS ve GSSK göre 4/a sisteme girenler, 506 SSK engelliye göre avantajlı konuma geçmiştir.
30.09.2008 girişi yapılan engelli,1 gün sonra işe giren engelli arasında böyle uyumsuz tablo ortaya çıkmıştır.
Eylül 2008'de sigortalı olan engelli için aşağıdaki tabloda yer verilmiştir;

Ekim 2008 ilk defa sigortalı olan engelli için aşağıdaki tabloda yer verilmiştir

Aşağıdaki kanun teklifi uyumlu hale getirmek için verilse de bazı sıkıntıları da ilerleyen süreçlerde göreceğiz.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verilmiştir.
Bu teklif ile birlikte aşağıdaki düzenlemeler norm standart birliği için harekete geçilecektir.
MADDE 1– 17.7.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 87. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yukarıdaki madde ile birlikte yürürlükte olan madde yürürlükten kalkacaktır.
MADDE 14– 5510 sayılı Kanun’un geçici 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılardan 28 inci maddenin beşinci fıkrasına göre aylık talebinde bulunanların Kanunun yürürlük tarihinden önceki hizmet sürelerine ilişkin aylıklarının hesabında, birinci fıkranın (a) bendine göre esas alınacak aylık bağlama oranı 506 sayılı Kanunun mülga 61 İnci maddesinin dördüncü fıkrası dikkate alınarak belirlenir.”
Aylık bağlama oranında değişiklik öngörülmemiştir.
MADDE 16-5510 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin yedinci fıkrasının (d) ve (e) bentlerinin (1) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1) 31/12/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı sayılanlar için 3 bin 700 gün olarak,”
“1) 31/12/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı sayılanlar için 4 bin 100 gün olarak,”
geçiş hükümleri için (dahil ) ibaresine yer verilmiştir.
MADDE 17– 5510 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar hakkında Kanunun 94. maddesi ile 28 inci maddesinin beşinci fıkrası hükümleri uygulanır.”
Bu madde ile yeni düzenleme hayata geçiyor, eski düzenleme yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte zorlaştırılmış sisteme doğru adım atılıyor.
5510 sayılı kanunda torba yasa ile yapılacak düzenleme ile birlikte Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği aktif hale gelecektir.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; 
a) Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4 bin 320 gün, (orta)
b) Yüzde 40 ilâ yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4 bin 680 gün (hafif), malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti

MADDE 6 – (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.
(2) Sağlık Kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

28.09.2021 Tarihli Resmi Gazete’nin 31612 sayısında Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmelik eki hastalıklara bakılarak karar verilecek, ona göre işlemler yapılacak vergi indirimi belgesiyle emeklilik işlemleri rafa kalkacaktır.