Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin uyması gereken kuralları içeren "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu"nu güncelledi. Yeni düzenlemeyle birlikte, vegan ve vejetaryen beslenme biçimlerine yönelik gıda etiketleme kurallarında önemli değişiklikler yapıldı. Artık, vegan ve vejetaryen ürünlerde, "tavuk lezzetinde", "balık lezzetinde" gibi ifadelerin kullanılması yasaklandı.
YANILTICI İFADELER ENGELLENECEK
Yeni düzenleme ile vegan ve vejetaryen gıda ürünlerinin tanıtımında yanıltıcı ifadelerin kullanılmasının önüne geçilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda reklamları ve etiketlerinde, hayvansal gıdaların ikamesi algısı yaratacak her türlü özendirici ifade ve görselin yasaklandığını açıkladı. Bu bağlamda, vegan ve vejetaryen ürünlerde "tavuk lezzetinde", "balık lezzetinde" gibi tanımlamalar artık yer almayacak.
SÜT YERİNE "İÇECEK" İFADESİ KULLANILACAK
Süt ve süt ürünleri kullanılmadan üretilen tamamen bitkisel bileşenlerden oluşan vegan ürünlerin etiketlerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Bu ürünlerde, süt ve peynir algısı oluşturacak ifadeler veya görseller kullanılamayacak. Örneğin, "vegan süt" yerine sadece "vegan içecek" ifadesi kullanılacak.
Soya, yulaf, badem, fındık gibi bitkisel içeriklerle üretilen içeceklerde de dikkat edilmesi gereken yeni bir düzenleme getirildi. Bu tür ürünlerin etiketlerinde "süt" ifadesine yer verilmeyecek. Bunun yerine, "laktoz içermez" ibaresi kullanılacak. Örneğin, soya sütü ya da badem sütü gibi ürünlerde "süt" kelimesi yerine "içecek" kullanılacak.
DÜZENLEMEYLE İLGİLİ YAPILAN DİĞER DEĞİŞİKLİKLER
Toplu tüketim yerlerinde, vegan ve vejetaryen gıdalara yönelik yapılan sunumlarda, bu ürünlerin "vejetaryenler için uygundur" veya "veganlar için uygundur" şeklinde açıkça belirtilmesi gerekecek. Menülerde ve broşürlerde bu ifadelerin kolayca görülebilir ve okunabilir şekilde yer alması sağlanacak.
Fermente süt ürünleri gibi bazı ürünlerde, "yüzde 100" gibi ifadelerin kullanılması yasaklandı. Ayrıca, sadece tek bileşenden oluşan gıdalarda, "yüzde 100" gibi ifadeler kullanılabilecek. Gıda etiketlerinde, tüketicinin yanıltılmaması adına dikkatli bir dil kullanılması isteniyor.