Van'da asırlardır sofraları süsleyen ve yüksek kesimlerde yetişen endemik bitkilerle yapılan tescilli otlu peynir, kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanıyor. Özel lezzeti ve eşsiz aromasıyla bilinen Van otlu peyniri, kentin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.

Bankalarda promosyon yarışı| Promosyon Yarışı Kızıştı: Emekliler İçin Çift Ödeme Yaygınlaşır mı? Bankalarda promosyon yarışı| Promosyon Yarışı Kızıştı: Emekliler İçin Çift Ödeme Yaygınlaşır mı?

Van'ın yüksek dağlarından toplanan çeşitli otlar, taze sütle buluşarak otlu peynirin yapımını sağlıyor. Yaz aylarında özenle hazırlanan bu peynirler, Haziran ayından itibaren toprak altında yaklaşık altı ay bekletilerek olgunlaştırılıyor ve “küp peyniri” olarak kış aylarında satışa sunuluyor. Kaliteli otlu peynir, geleneksel yöntemlerle üretildikten sonra 300 ila 400 TL arasında değişen fiyatlarla tüketicilere ulaşıyor.

Esnaf Tarık Ayan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, salamura peyniri sezonunun sona erdiğini ve küp peynir sezonunun başladığını belirtti. İlkbahar aylarında üretilen peynirin, havaların soğumasıyla birlikte toprak altına gömüldüğünü ifade eden Ayan, “Otlu peynir, Van'ın Özalp, Çatak ve Gürpınar bölgelerinden geliyor. Dinlenmiş eski peynir her zaman taze peynirden daha lezzetli olur. Dört çeşit ot kullanıyoruz: dağ kekiği, sirmo, mendi ve heliz. Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz; otlu peyniri tadan bir daha denemek istiyor” dedi.

Kaynak: İHA