Denizlerdeki plastik kirliliği giderek artarken, İngiliz bilim insanları şimdi de cam elyafı konusunda uyarıda bulunuyor. Eski teknelerden denizlere yayılan cam elyafı parçacıklarının midye ve istiridye gibi kabuklularda biriktiği tespit edildi. İngiltere'nin güney sahillerinden toplanan deniz kabuklularında yapılan testlerde, ciddi miktarda fiberglas bulundu. Güçlü mikroskoplarla incelenen istiridye ve midyelerde çok miktarda cam elyafı parçacığına rastlanıldığı belirtildi.

ŞOKE EDEN RAKAM: 1 KİLOGRAMDA 11 BİNDEN FAZLA...

Bir kilogram deniz kabuklusunun içinde 11 binden fazla mikroskopik cam parçacığı tespit edildi. Uzmanlar, plastik gibi cam elyafı parçacıklarının da enflamasyona yol açabileceği konusunda uyarıyor. İnsan sağlığına etkileri henüz bilinmese de, uzmanlar bu parçacıkların hangi düzeyde sorun teşkil ettiğini araştırıyor.

Sahipsiz bir köpeğin saldırısına uğrayan 9 yaşındaki çocuk yaralandı Sahipsiz bir köpeğin saldırısına uğrayan 9 yaşındaki çocuk yaralandı

1960'LARDAN BERİ KULLANILIYOR

Fiberglas, güçlü, hafif ve ucuz olması nedeniyle 1960'lardan beri tekne yapımında tercih ediliyor. Ancak kullanılmayan ve terk edilen tekneler çevre kirliliğine yol açıyor. Fiberglas, birçok katmanı özel bir reçine ile birleştirildiğinde tekne üretimi için ideal bir malzeme oluşturuyor. Ancak eski tekneler terk edildiğinde veya tamir edildiğinde küçük parçaları suya karışıp ufalanıyor.

KABUKLU DENİZ CANLILARINDA BİRİKİM

Suyu filtre eden kabuklu deniz canlılarının, plastiğin yanı sıra cam elyafı parçacıklarını da biriktirdiği belirtiliyor. Midye ve istiridye yemekte henüz bir sakınca olmadığını söyleyen bilim insanları, bu konuda daha fazla araştırma gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: NTV