Sağlık

Uzmanlar uyarıyor | Zararlı bakterileri artırıyor: Göbeği kocaman yapıyor

Uzmanlar, ince bağırsaklardaki zararlı bakterilerin artışının, sindirim sorunlarına ve karın şişkinliğine yol açarak göbek bölgesinin büyümesine neden olduğunu söylüyor!

Abone Ol

Tuğçe GÜLER- EGE TELGRAF/ Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsakların iç yüzeyini kaplayan endotel hücrelerinin hasar görmesi ve bağırsak tüycüklerinin bozulmasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durum, çeşitli dış etkenler ve toksik gıdalar nedeniyle gelişebilir. Özellikle inflamasyonu artıran gıdalar, bağırsak hücrelerini olumsuz etkileyerek tüycüklerin yok olmasına yol açar.

Nedenleri ve Etkileri

Bağırsak hücrelerinde meydana gelen hasar ilerledikçe hücreler genişler ve bazı maddeler kan dolaşımına geçmeye başlar. Vücut, bu yabancı maddeleri düşman olarak algılayarak savunma mekanizmasını devreye sokar. Bu süreçte beyaz kan hücreleri aktif hale gelir ve vücutta gizli bir mücadele başlar.

Beslenmenin Rolü

Bağırsak sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri, şeker ve işlenmiş gıdalardır. Bu tür gıdalardaki katkı maddeleri ve kimyasallar, bağırsak hücrelerinin yapısını zayıflatabilir. Ayrıca, antibiyotikler, ağrı kesiciler ve antidepresanlar gibi ilaçlar da bağırsak florasına zarar verebilir. Özellikle bağırsak sağlığı bozulmuş bireylerin mide koruyucu ilaç kullanmaları, bağırsaklara zarar verebilme potansiyeli nedeniyle bir çelişki yaratır.

Belirtiler ve Sonuçları

Bağırsaklarda yaşanan hücre parçalanmaları, şişkinlik ve rahatsızlık hissine yol açabilir. Bu rahatsızlık genellikle ince bağırsakta yoğunlaşır ve burada Küçük Bağırsak Bakteriyel Aşırı Büyümesi (SIBO) gibi sorunların gelişmesine neden olabilir. İnce bağırsaktaki bakteriler, durumu daha da kötüleştirir.

Lektinlerin Etkisi

Bağırsak hücrelerine zarar veren yabancı proteinlerden biri, buğday ununda bulunan lektinlerdir. Lektinler, bağırsaklardaki tüycüklere ve endotel hücrelerine zarar verebilir. Bu nedenle ekmek tüketiminden kaçınmak önemlidir. Sebzeler ve baklagiller de lektin içermektedir; ancak bu gıdaların gece boyunca suya konulması lektin miktarını azaltabilir. Fermente yiyecekler, lektinlerin yok edilmesinde etkili olduğundan, turşu gibi probiyotik gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Ev yapımı turşular, hem probiyotik hem de prebiyotik özellikleri ile bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır.

Bağırsak sağlığını korumak için iltihaplanmaya yol açan gıdalardan uzak durmak büyük önem taşımaktadır.