Uzaya gitmek, insanların hayal ettiği bir macera olsa da, uzayda hayatını kaybetmek, pek de hoş bir senaryo gibi görünmüyor. Peki, uzayda öldüğümüzde bedenimize ne olur? Dünya’daki ölü bedenlerin izlediği süreçlerden farklı olarak, uzaydaki ölüm senaryoları, birçok bilinmeyeni de beraberinde getiriyor. İşte uzayda ölmenin etkileri ve vücudumuza neler olduğu hakkında bilimsel bir bakış.
‘15 SANİYE İLE 2 DAKİKA ARASINDA HAYATTA KALMAK’
Bir uzay aracından uzaya atlamayı ve bu sırada uzay giysisi giymediğimizi varsayalım. Uzayda hayatta kalma süremiz, yalnızca 15 saniye ile 2 dakika arasında değişiyor. Hava basıncının sıfır olması nedeniyle vücudumuzdaki su, şişmeye başlar. Eğer nefes alırsak, akciğerlerimizdeki hava genişler ve hızla patlar, bu da ölümümüze yol açar. Fakat nefesimizi tutarsak, bilincimizi yaklaşık iki dakika daha koruyabiliriz. Bu süre içinde kozmik radyasyon cildimizi yakmaya başlasa da, ölüm çoğunlukla boğulma sonucu gerçekleşir.
‘VÜCUDUN AYRIŞMASI VE KOŞULLARA BAĞLI DEĞİŞİMLER’
Dünya’da ölü bir beden, bakteriler ve çevresel faktörlerle ayrışma sürecine girer. Fakat uzayda oksidasyon yoktur ve bu nedenle vücut donmadan ya da mumyalanmadan ayrışmaz. Bir uzay giysisi içindeyseniz, ölüm süreci farklı olur. Uzay giysisi, astronotun dışarı verdiği havayı içerir ve yeterli ısı sağlandığı sürece, ölüm Dünya’dakine benzer bir şekilde gerçekleşir. Bakteriler vücuttaki oksijeni hızla tüketir ve vücutta ayrışma başlar. Ancak, etrafınızdaki kozmik radyasyon, giysinin malzemelerini parçalayabilir. Ayrıca, hava basıncının hızlıca genişlemesi, giysiyi patlatabilir ve çürüyen bedeni yok edebilir.
Webtekno