Sağlık

Uykusuz gecelerin baş düşmanı huzursuz bacak sendromunun bir çözümü var mı? Neler yapılabilir?

Huzursuz bacak sendromu (HBS), özellikle akşam saatlerinde artan rahatsız edici hisler ve karşı konulamaz hareket etme isteği ile tanımlanan bir rahatsızlıktır. Bu durum, uykuya dalmayı zorlaştırarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Abone Ol

Huzursuz bacak sendromu (HBS), uyku bozuklukları arasında yer alan ve uykuya dalmayı zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Nöroloji Uzmanı Dr. Ayşegül Daldal, HBS'nin, özellikle akşam saatlerinde ve geceleri daha belirgin hale gelen, bacaklarda rahatsız edici his ve hareket ettirme isteği ile karakterize olduğunu belirtti. Bu durum, bireylerin uyku süresini olumsuz etkileyebiliyor.

Görülme Sıklığı ve Teşhis

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi'nden Dr. Daldal, toplumda yapılan araştırmalara göre HBS'nin görülme sıklığının %10-15 arasında olduğunu aktardı. Ancak birçok hasta belirtilerini net bir şekilde ifade edemediği için yıllarca farklı tedavi yöntemleri denemek zorunda kalabiliyor.

HBS tanısı, klinik gözlemlerle konulabiliyor. Dr. Daldal, tanı için şu kriterlerin birlikte bulunması gerektiğini vurguladı: Bacaklarda rahatsız edici duyumlar, hareket ettirme isteği, dinlenme durumunda artan belirtiler ve akşam ya da gece daha belirgin hale gelmesi.

Belirtiler ve Yaşanan Zorluklar

Hastalar, yaşadıkları rahatsızlığı tanımlamakta zorlanabilirler. Dr. Daldal, hislerin "kramp girecekmiş gibi", "bacaklarım kıpraşıyor" veya "karıncalanma" gibi tanımlandığını ifade etti. HBS, genellikle haftalar ya da aylar süren rahatlama ve alevlenme dönemleriyle seyreden, yaşam boyu süren bir durumdur.

HBS tedavisinin ilk adımı, altta yatan olası hastalıkların belirlenmesi olarak öne çıkıyor. Özellikle demir eksikliği gibi nedenlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Dr. Daldal, dopamin agonistlerinin hem idiyopatik hem de semptomatik HBS için etkili tedavi seçenekleri arasında yer aldığını ifade etti.