Bazen hayatımıza dair anılar zamanla silinirken, bazı anlar yıllar geçse de hafızamızda canlı kalır. Peki ya göz bebekleriniz ve anılarınız arasındaki ilişkiyi hiç düşündünüz mü? Yeni yapılan bir araştırma, uyku esnasında göz bebeklerinizin büyüklüğünün, beynin eski ve yeni anıları nasıl yeniden işlerken bir bağlantı kurduğuna işaret ediyor.
GÖZ BEBEKLERİNİN BÜYÜKLÜĞÜ VE HAFIZA İLİŞKİSİ
Yeni bir çalışma, göz bebeklerinin boyutlarındaki değişikliklerin beynin anıları tekrar oynatma sürecini nasıl yönettiğini ortaya koydu. Uyku sırasında göz bebeklerinin küçülmesi, beynin yeni anıları tekrar işlediğini gösteriyor. Tam tersi olarak, göz bebeklerinin genişlemesi ise eski anıların yeniden işlenmesine işaret ediyor. Bu keşif, göz bebeği büyüklüğünün, beynin ne zaman ve nasıl anıları oluşturduğuna dair anahtar bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
![Çok uzak değil Türkiye sınırında! Sofulu, Kumçiftliği ve Dimetoka’a yerleşenlere 10 Bin Euro Destek!](https://egetelgrafcom.teimg.com/crop/250x150/egetelgraf-com/uploads/2025/02/sinir1jpg-q0sdnlanskgiia8jspdnaq-1.webp)
FARELER ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLER
ABD’deki Cornell Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, farelerin beynine elektrotlar yerleştirilip, göz bebeklerinin hareketleri ise göz izleme kameralarıyla kaydedildi. Fareler, çeşitli görevleri öğrenirken, göz bebeklerinin boyutları ve beyin aktiviteleri arasında bir bağlantı kuruldu. Örneğin, yeni bir görev öğrendiklerinde göz bebekleri küçülüyor, eski bir anıyı hatırladıklarında ise genişliyordu.
REM DIŞI UYKU VE HAFIZA SAĞLAMLAŞTIRMA
Bilim insanları, farelerin REM dışı uyku evresinin hafıza pekiştirmede önemli bir rol oynadığını keşfetti. Bu evre boyunca göz bebeklerinin küçülmesi, beynin yeni öğrendiği görevleri tekrarladığını gösteriyor. Göz bebeklerinin genişlemesi ise eski bilgilerin tekrar işlenmesine yol açıyor. Çalışma, beynin kısa bir zaman diliminde eski ve yeni bilgileri ayıran içsel bir mekanizma işlediğini ortaya koyuyor.
Kaynak: webtekno