Tarımda inovasyonun  adresi: SAGREX 2024 Tarımda inovasyonun adresi: SAGREX 2024

Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat Ak'ın haberine göre; Küresel ekonomide yaşanan sorunlar Türkiye'de de hissediliyor. Her geçen gün alım gücü düşen yurttaş, en çok perakende sektöründen şikayetçi. Tüketici hakem heyetlerine ocak-ekim döneminde en fazla perakende sektörüyle ilgili şikayet geldi. Türkiye Perakendeciler Federasyonu, tedarik zincirinden yükselen enflasyona kadar birçok konuyu masaya yatırdı. Yerli malı, yerel market zincirlerinin öncelikli gündem maddesi oldu. 

‘TÜKETİCİ CEZALANDIRIR’

Sektördeki sıkıntılara çözüm bulmak için çalıştıklarını belirten Ege Perakendeciler Derneği (EGE PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Feyzi Başdaş, “Perakende, üretim sektörlerinin son halkasını oluşturuyor. Hammaddeden lojistiğe kadar uzayan zincirde oluşan sorunlardan perakendecilerin sorumlu tutulması doğru bir yaklaşım olmaz. Gerek global gerekse yerel anlamda ekonomide yaşanan sorunların hepsi piyasaları etkiliyor. Biz yerel market zincirlerinin temsilcileri olarak tüketicimize en kaliteli ürünleri en hesaplı fiyatlara ulaştırmak için kılı kırk yarıyoruz. Zaten sektördeki rekabet nedeniyle bunu yapmayan, yapamayan kurum ayakta kalamaz. Tüketici o kuruma gitmeyerek o perakendeciyi cezalandırır” dedi. 

‘ÖNCELİKLERİMİZ VAR’

Yerel marketler olarak yerli malı önceliklerinin olduğunu vurgulayan EGE PERDER Başkanı Başdaş, “Biz yerel marketler zincirleri olarak yerli üretime büyük önem veriyoruz. O kentte veya komşu illerde üretilen malları raflarımıza koyuyoruz. Bir taraftan yerli üretimi destekliyoruz, diğer taraftan da lojistik giderlerimiz ve nakliye masraflarını azaltarak tüketiciye faturalamamak için ince hesap yapıyoruz. Yerli üreticinin malını alırsak etrafımızdaki insanların alım gücünü yükseltmiş oluruz. O kentin katma değeri de o kentte kalır. Perakende zincirinde yerli malının ve yerli üretimin payının yüksek olması ekonomik gücümüzü ifade eder. Artması, gücümüze güç katar. Yabancıların elindeki perakede zinciri cari acığa hizmet eder. Yerli malı, yerli üretim ve yerli perakendecilerin tercih edilmesini önemle tavsiye ediyoruz” diye konuştu. 

‘KÜÇÜK ESNAF YAŞASIN’

Bugünün küçük esnafının yarının büyükleri olacağına dikkati çeken BAŞDAŞ Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Feyzi Başdaş, “Bir dönem biz de bakkaldık. Kurumsallaştık, zincir oluşturduk. Bugün küçük esnaf olan arkadaşlarımız büyüyerek vatandaşımıza iş ve ekmek kapısı olacaktır. Onların korunması ve desteklenmesi gerekir. Bazıları kendisi, bazıları da çekirdek aile fertleriyle çalışır. Küçük esnafın korunması için gerek ulusal gerekse yerel marketler zincirlerinin pazar günleri kapatılmasından yanayız. Bakkalından manavına, kasabından züccaciyecisine kadar küçük esnaf böylece korunmuş olur” ifadelerini kullandı. 

‘MARKETÇİ DE İNSAN’

Market çalışanlarının insani ihtiyaçları olduğunu belirten Başdaş, “Marketlerimizde çalışan sayısı oldukça yüksek. Yüz binlerce çalışanımız tatil yapmalıdır. Hem de ailece tatil yapmalılar. Aile fertleri aynı gün tatil yaparsa anlamı kıymetlenir. Pazar günü marketlerin kapanmasıyla çalışanlarımız tatil yapar. Eşleriyle, evlatlarıyla daha nitelikli vakit geçirirler. Şu anki zorunluluklar nedeniyle market çalışanlarına adeta zulüm yapılıyor. Biz Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında bir araya gelen yerel market zincirleri olarak sektörümüzdeki tüm sorunlara çözüm üretme yolunda çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: EGE TELGRAF