Ekonomi

Uraloğlu: "Bölünmüş yollarla 5,27 milyon ton egzoz emisyonunu azalttık"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Yol Federasyonu Dünya Kongresi'nde, bölünmüş yollar sayesinde seyahat sürelerinin kısaldığını ve yıllık 5,27 milyon ton egzoz emisyonunun azaldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yolun medeniyetin temeli olduğunu vurguladı

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da gerçekleştirilen Uluslararası Yol Federasyonu Dünya Kongresi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Türkiye’nin bölünmüş yolları sayesinde seyahat sürelerinin kısaldığını ve bu durumun yıllık yaklaşık 5,27 milyon ton egzoz emisyonunun azalmasına katkı sağladığını belirtti.

Kongrenin açılış konuşmasını video konferans ile gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yolun medeniyet olduğunu vurgulayarak, IRF’in sürdürülebilir yol ağlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarının önemini ifade etti. Erdoğan, “Bizim siyaset anlayışımızda yol, ulaşım demektir; sanayi, üretim, turizm, ticaret ve kalkınma demektir” dedi.

"2053 Yılına Kadar 38 Bin Kilometre Bölünmüş Yol Hedefliyoruz"

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısındaki büyük projelerle ilgili bilgi vererek, 2053 yılına kadar bölünmüş yol uzunluğunu 38 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, demiryolu ağının da genişletileceğini belirtti.

Uraloğlu, “Bugün 81 ilin 77’si bölünmüş yollarla bağlı. Toplam 68 bin 494 kilometrelik karayolu ağımızın 29 bin 590 kilometresi bölünmüş yol ağından oluşuyor” dedi.

"Sürdürülebilir Hareketlilik İçin Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz"

Uraloğlu, iklim değişikliği ile mücadelede karayolu taşımacılığının önemine dikkat çekerek, çevre dostu ulaşım çözümlerinin geliştirilmesine yönelik projelere odaklandıklarını ifade etti. Ayrıca, elektrikli araçların yaygınlaşması için gerekli altyapının oluşturulacağını duyurdu.

Havacılık alanında da Türkiye’yi uluslararası bir merkez haline getirdiklerini belirten Uraloğlu, 2025 yılına kadar dış hatlardaki uçuş noktası sayısını 349’a çıkaracaklarını söyledi.

Son olarak, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına son 22 yılda 277 milyar dolar üzerinde yatırım yapıldığını vurguladı. Uraloğlu, “Sürdürülebilir bir gelecek için köklü dönüşümler yapmalıyız” diyerek, gelecekte daha fazla iş birliği ve yenilikçi çözümler geliştirme çağrısında bulundu.