2020 yılında hayata geçirilen tesis, güneş enerjisiyle çalışan sistemleri sayesinde çevre dostu bir üretim süreci sunuyor. Üretim zincirinin tamamı kadınlar tarafından yürütülen tesiste, yerli üreticilerden temin edilen ürünler özenle işleniyor.

Tesisin kurulumu Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından sağlanan hibe ile gerçekleşti. Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, güneş enerjisi ile elektrik üretmenin ve bu enerjiyi üretimde kullanmanın önemine vurgu yaparak, sürdürülebilirliğe katkı sağladıklarını belirtti. Ayrıca, hem kadın istihdamını destekleyip hem de yerel ürünlerin kurutulması amacıyla kurulan tesisin, inovatif yaklaşımlar ile kent tanınırlığını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Seçer, tesisin ulusal ve uluslararası pazarlarda yer bulması için ihracata yönelik çalışmalar başlattıklarını ve ENHANCER projesi sayesinde güneş paneli sayısını artırdıklarını belirtti. FSSC belgesi ile ürünlerin ulusal pazarlarda raflarda yer aldığını vurgulayan Seçer, tesisin hem sürdürülebilirlik hem de ekonomik katkı açısından önemli bir rol oynadığını ekledi.

Bakan Uraloğlu: Kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz Bakan Uraloğlu: Kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz

Tesisin iş gücünün %99’unun kadınlardan oluştuğunu belirten Seçer, bu durumun hem kadın istihdamına katkı sağladığını hem de küçük yerli üreticilere destek verdiğini söyledi. Gıda mühendisi Hatun Karakoç, ürünlerin kurutma işlemlerinde tamamen güneş enerjisinden faydalandıklarını ve bu yöntemle portakal, limon, çilek gibi meyvelerle birlikte maydanoz, ıspanak gibi yeşil yapraklı ürünlerin kurutulduğunu belirtti.

Kaynak: İHA