Tuvalet eğitimi deyip geçmeyin!
Tuvalet eğitimi ile ilgili pek çok anne çocuğun iki yaşına geşmesini bekler ve bu dönemde mutlaka eğitime başlaması gerek...
Tuvalet eğitimi ile ilgili pek çok anne çocuğun iki yaşına geşmesini bekler ve bu dönemde mutlaka eğitime başlaması gerektirğini düşünür. Oysa her çocuğun gelişimi farklıdır ve her çocuk biriciktir.
Tuvalet eğitiminin çocukların belirli bir yaşa erişmesinin ardından bağırsak ve mesane kontrolü yapacak duruma gelmeleriyle oldukça kolaylaşacağını söylemekte yarar görüyorum.
Çeşitli ödüllendirmelerle çocukların tuvalete alıştırılmas gerektiğini düşünüyorum. Ben kızımı bu şekilde ödülle alıştırmıştım. Çocuk hazır olduktan sonra (yaklaşık 2- 2,5 yaş) altını ıslatan oyuncak bir bebek yardımıyla onun nasıl lazımlık kullandığı gösterilir. Sonrasında çocuğun kendisi her tuvaleti geldiği sinyalini verdiğinde, tuvalete gittiğinde, pantolonunu çıkardığında ve çişini yaptığında ayrı ayrı ödüller verilir. Bunları yapamadığında ise ceza alır. Bu yöntem daha hızlı ve başarılı bulunmuştur. Ancak aileler, ağır cezalar kullandıklarında bu yöntem ters teper ve çocuğu öfkelendirir.
Çocuğun tuvalete aceleyle götürülmemesi gerekiyor. Gelişimsel döneminde tuvalet eğitimine başlamayın (yürümek), kardeş doğumu anne baba kavgası gibi stresli bir dönemde başlamayın, çocuğunuz zaman zaman altına kaçırdığında ya da altı bezli olduğunda onları utandırmayın, tuvalet eğitiminin uzun ve yavaş bir dönem olduğu unutulmamalı, eğer bu eğitime direniyorsa bir süre ara verilmelidir.
Bu dönem bazen sancılı geçebilir bu oldukça normal fakat burada önemli olan bunu çocuğa yansıtmamaktır. Çok üstüne gidilen ve sıklıkla baskı gören çocuk ilerki yaşlarda da tuveletini altına kaçırabilir. Hatta gece alt ıslatmaları olabilir. Ceza asla benim onayladığım bir durum değil eğer mümkünde küçük ödüller vererek onu cesaretlendirmek işinizi kolaylaştıracaktır.
Bu süre 4 yaşa kadar uzayabilir. Her çocuğun sosyal ve fiziksel gelişimi farklı olup uygun olan zaman çocuğa göre belirlenir. Unutmayalım ki bu bir yarış değil, erken tuvalet eğitimi alması onun daha zeki veya becerikli olduğunu göstermez. Zorlayarak verilen erken tuvalet eğitimi, baskı uygulanması veya altına yaptığındaki ilgisiz tutum erişkin dönemde takıntıların gelişmesine neden olabileceği gibi 4 yaşından sonraya bırakılan eğitim sonrasında da kronik kabızlık ve idrarını tutma sorunları görülebilir.
Bugün birden karar verip tuvalet eğitimine başlayamayız. Çocuğu izleyip, ipuçlarını değerlendirip uygun zamanı bulmalıyız. Ancak tuvalet eğitimine başlarken sadece çocuğun değil, eğitimi verecek kişi ve kişilerin, ortamında uygun olması gerekir. Kolaylıklar diliyorum...