Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan 2023 Yılı Faaliyet Raporu, Ulusal Siber Olaylar Müdahale Merkezi (USOM) tarafından yürütülen siber güvenlik faaliyetlerine ışık tutuyor. Rapora göre, USOM, Türkiye'nin siber güvenliğini artırmak amacıyla çeşitli stratejiler ve operasyonlar yürütüyor.

USOM, ülke genelinde siber tehditlere karşı alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürütüyor. Ayrıca kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olaylara müdahale ediyor ve ulusal koordinasyonu sağlıyor. Geçen yıl sonunda, USOM koordinasyonunda görev yapan 14 sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ve 2 bin 205 kurumsal SOME ile 7 bin 465 siber güvenlik uzmanı, Türkiye'nin siber altyapısının korunmasına yönelik aktif çalışmalar yürütüldü.

2023 yılında USOM tarafından 104 binden fazla zararlı bağlantı tespit edildi ve bu bağlantılara altyapı seviyesinde erişim engellendi. Bu sayede ülke genelindeki internet kullanıcıları ve sistemleri olası saldırılardan korundu. Ayrıca, 16 binden fazla siber güvenlik bildirimi ilgili kurum ve kuruluşlara iletildi ve zafiyeti tespit edilen cihaz ve sistemler için gerekli tedbirler alındı.

USOM, çeşitli ağ cihazı ve yazılımlarındaki 205 zafiyeti belgelendirip, 128 üreticiyi bilgilendirerek ağ ürünlerinde güncellemeler yapılmasını sağladı. 2023 yılında, Türkiye'de üretilen ürünler için toplamda 204 CVE ID ataması yapıldı.

BTK Akademi ve USOM işbirliğiyle düzenlenen çevrim içi siber güvenlik eğitimlerine 498 binden fazla kullanıcı katıldı. Ayrıca, SOME'lere yönelik eğitimlerde 4 bin 621 kişi yer aldı. USOM, "Bireysel Siber Güvenlik Önlemleri" ve "Kurumsal Siber Güvenlik Önlemleri" adlı rehber dokümanları da yayımlayarak, siber güvenlik farkındalığını artırmayı amaçladı.

Huawei, yenilikçi ürünlerini tanıttı! Huawei, yenilikçi ürünlerini tanıttı!

USOM, uluslararası teşkilatlar ve ülkelerle işbirliği yaparak siber güvenlik alanında ortak tatbikatlar gerçekleştirdi. NATO ve Avrupa Konseyi gibi kuruluşlarla yapılan tatbikatlar, ulusal siber tehdit taksonomisinin oluşturulması ve siber olayların kritiklik seviyelerinin belirlenmesi çalışmalarını destekledi.

Kaynak: AA