Safanur ÖZTÜRK- EGE TELGRAF/ Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli bir kilometre taşı geçildi. TUSAŞ, 5. nesil savaş uçağı motorları için gerekli olan malzemelerin teknolojisini geliştirip üretmeyi başardı. Bu teknoloji, dünya genelinde motor üreten ülkeler arasında bir başkası tarafından paylaşılmayan, eşsiz bir bilgi birikimi içeriyor ve artık tamamen TUSAŞ’ın kontrolünde.

Süper Alaşım ve Paslanmaz Çelik Teknolojisi

Son gelişmeler doğrultusunda, TUSAŞ tarafından üretilen 3. nesil süper alaşım türbin kanat malzemesi, ithal edilenlerden yüzde 30 daha üstün performans sergiliyor. Türkiye’de daha önce paslanmaz çelik üretimi yapılmadığı için, paslanmaz çelik ve süper alaşım teknolojileri aynı anda geliştirildi. Ayrıca, Türkiye’nin ürettiği ilk saf nikel ve saf kobalt da bu süreçte önemli bir rol oynadı, çünkü bu malzemeler daha önce yurtdışından temin ediliyordu.

Kritik Teknolojiler ve Malzemeler

Savaş uçağı motorlarının yüksek performans ve güvenilirliğini sağlamak için kritik teknolojilere ihtiyaç vardır. TUSAŞ’ın geliştirdiği AISI 316 ve AISI 321 gibi paslanmaz çelikler, bu motorlarda kullanılan temel malzemelerdir. Bu çelikler, yüksek dayanıklılığı ve korozyon direnci sayesinde motorların zorlu koşullarda bile güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Ayrıca, IN718 ve IN738 gibi süper alaşımlar, yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır ve motorun en kritik parçalarında kullanılır. TUSAŞ’ın geliştirdiği bu malzemeler, tamamen yerli üretimle sağlanabiliyor ve ithal edilenlerle kıyaslandığında daha üstün sonuçlar veriyor.

iPhone 16 özelliklerine sahip Android telefon belli oldu iPhone 16 özelliklerine sahip Android telefon belli oldu

Uluslararası arenada yerimizi aldık

TUSAŞ'ın bu çığır açan başarısı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerini sağlamlaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda yerli üretim teknolojilerinin uluslararası standartları nasıl yakaladığını da gözler önüne seriyor. Türkiye'nin savunma sanayisinde daha fazla ilerleme kaydedilmesi, bu tür yenilikçi teknolojilerin artarak devam etmesiyle mümkün olacak.

Kaynak: EGE TELGRAF