Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılında 83 bin ton kiraz ihracatı karşılığında yüzde 60 artışla 215 milyon dolar ihracat yapıldığını belirtti. Uçak, Türkiye’nin hem üretimde hem de ihracatta liderliğini sürdürdüğünü vurguladı.
Kirazda en büyük alıcının Avrupa bölgesi olduğunu belirten Uçak, "2024 yılının ilk 7 ayında kiraz ihracatımızda Almanya yüzde 25 artışla 114 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor. Rusya yüzde 2 artışla 41 milyon dolarla ikinci sırada, Polonya yüzde 112’lik artışla üçüncü sırada. Hollanda ve Norveç’e de 6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik," dedi.
Türkiye’nin yıllık 736 bin tonluk kiraz rekoltesi olduğunu ve bu miktarın 260 bin tonunun Ege Bölgesi’nden sağlandığını ifade eden Uçak, 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde 66 bin ton kiraz ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti. Bu yılki rekolte ve kalitedeki pozitif ilerleme sayesinde ihracat hedefini 250 milyon dolardan 300 milyon dolara yükselttiklerini açıkladı.
Uçak, Türk kirazının Asya-Uzakdoğu pazarlarına da ihraç edilmesi için temasların sürdüğünü ve Singapur, Hong Kong, Malezya, Hindistan gibi ülkelere ihracat yapıldığını ekledi. "Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Arındırılmış Kiraz Üretimi Projesi ile kalıntısız kaliteli kiraz üretip ihraç etmeye çabalıyoruz. İhracatta dünyada ilk üç ülke arasına girmeyi hedefliyoruz," dedi.
Ticaret Bakanlığı'nın fuarlar, Turquality ve UR-Ge Projeleri destekleriyle ihracatın artırıldığını belirten Uçak, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a teşekkür etti ve Bakanlığın destekleriyle ihracatı daha da ileri taşıma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.