Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 2028 yılına kadar dört reaktörünün de devreye alınmasını hedeflediklerini açıkladı. Mersin'de bulunan santralde gerçekleştirilen incelemelerde, 30 binden fazla işçinin çalıştığını belirten Bayraktar, bu büyük ölçekli projenin Türkiye'nin istihdamına önemli katkı sağladığını ifade etti.

BES'te fırsat günleri başladı | 72 bin lira devlet katkısı hesabınıza yatıyor BES'te fırsat günleri başladı | 72 bin lira devlet katkısı hesabınıza yatıyor

Bakan Bayraktar, Akkuyu NGS'nin tamamlandığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını ve bu sayede ülkenin enerji arz güvenliğine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Ayrıca, santralin, temiz ve karbonsuz enerji üretimi sayesinde yıllık 30 milyon ton karbon emisyonunun önlenmesine yardımcı olacağını vurguladı. Bayraktar, Akkuyu'nun, Türkiye'nin 70 yıllık nükleer enerji rüyasının gerçekleşmesi anlamına geldiğini ve bu sürecin, 1950'lerden itibaren nükleer sektörün gelişimiyle eş zamanlı olarak başladığını belirtti.

2010 yılında Rusya Federasyonu ile yapılan hükümetler arası anlaşma ile bu hedefe büyük bir adım atıldığını aktaran Bayraktar, santral inşaatında yaşanan zorluklara rağmen çalışmaların aralıksız devam ettiğini ve 2050 yılı için 20 bin megavatlık bir nükleer enerji hedefi doğrultusunda ilerlediklerini ifade etti. Bakan Bayraktar, bu hedefe ulaşmanın Türkiye'nin enerji arz güvenliğini temiz ve karbonsuz kaynaklardan sağlama yönündeki kararlılığını pekiştireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA