Ahlat ilçesinde bu yılki kiraz hasadı, Türkiye'nin diğer bölgelerinde hasat süreci tamamlandıktan yaklaşık 20 gün sonra başladı. Yüksek rakım nedeniyle hasat ağustos ayı başına kadar devam ederken, gece ve gündüz sıcaklık farkları Ahlat kirazının tadını ve aromasını özel kılıyor. Bölge, kirazlarını çevre il ve ilçelere yanı sıra yurt içine de pazarlıyor.

Merakla beklenen Durukan Şekerleme hisselerinde son durum Merakla beklenen Durukan Şekerleme hisselerinde son durum

Seyrantepe köyünde kiraz üreticiliği yapan ziraat yüksek mühendisi Havva Çağlar, yüksek rakımdan dolayı kiraz hasadının bölgede Türkiye'nin en son yapıldığını belirtti. Çağlar, “Bahçemiz 800 ağaçtan oluşuyor ve yıllık ortalama 20 ton verim alıyoruz. Kirazlarımız genelde Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine satılıyor. Daha önce Azerbaycan’a da ithalat yaptık ama şu anda sadece yurt içine pazarlıyoruz” dedi.

Ahlat kirazları, özellikle yüksek rakım ve sıcaklık farklarının etkisiyle tatlı ve aromatik bir lezzet profili sunuyor, bu da onları iç pazarın yanı sıra uluslararası alanda da tercih edilen bir ürün haline getiriyor.

Kaynak: İHA