- Çocuk temsilleri etrafında biraz malûmat verir misiniz?
- Evvelce çocuklar için yazılacak tiyatrolar hakkında bir müsabaka açmıştık. Burada birinciliği kazanacak eserin sahibine 150, ikinciye 100, üçüncüye de 75 lira vereceğimizi ilan etmiştik. Bize birçok eserler geldi. Şimdi bunları tetkik ediyoruz. Daha tetkikatımızı bitirerek birinci, ikinci, üçüncüyü tayin etmedik. Fakat çocuklar için muhakkak surette vakit kaybetmeden oyunlar vermeyi kararlaştırmış olduğumuzdan şimdilik Küçük Kemal’in yazmış olduğu “Tiyatro Dersi” eserini temsil edeceğiz.
Türkiye’de çocuk tiyatrosunun kuruluş günleri-5
Muhsin Ertuğrul’un, 1935 yılının yaz aylarında düzenlemiş olduğu ‘Mükâfatlı Çocuk Piyesleri Müsabakası’nın nasıl sonuçlandığı...
Muhsin Ertuğrul’un, 1935 yılının yaz aylarında düzenlemiş olduğu ‘Mükâfatlı Çocuk Piyesleri Müsabakası’nın nasıl sonuçlandığı hakkında bilgimiz olmasa da; 30 Eylül 1935 tarihli Haber gazetesinde yayımlanan bir ilân, Türkiye çocuk tiyatrosunun nasıl başladığını göstermesi adına önemli bir belgedir. Gazete, sezonun açılışında oynanacak ilk oyunların listesini yayımlar:
1 Ekim 1935 Salı gününden başlamak üzere, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri Tepebaşı Şehir Tiyatrosu’nda, saat 20’de, Shakespeare’in “Ölçüye Ölçü” adlı oyunu oynanacaktır. 5 Ekim 1935 Cumartesi günü saat 15’de de -adı sanı yazılmamak kaydıyla-, sadece “Çocuk Tiyatrosu” ibaresiyle bir oyundan söz edilir ilân edilen programda. Aynı “Çocuk Tiyatrosu” 6 Ekim 1935 Pazar günü de sabah saat 10’da tekrarlanacaktır.
Türk tiyatrosu tarihindeki ilk profesyonel çocuk oyunu, haftalık programda adı yazılmadan duyurulan işte bu oyundur. 5 Ekim 1935 tarihinde, Tepebaşı Şehir Tiyatrosu’nda, saat 15’de seyirci önüne çıkan bu oyunun adını biliyoruz: Mehmet Kemal Küçük tarafından yazılan “İlk Tiyatro Dersi”dir bu oyun…
1 Ekim 1935 tarihli Haber gazetesinde, Muhsin Hoca’yla yapılmış, M. (*Murat) Sertoğlu imzalı bir söyleşi yayımlanır. Söyleşinin konusu, başlayacak yeni tiyatro sezonuyla ilgilidir. “Şehir Tiyatrosunda Bu Mevsim On Bir Dramla İki Operet Temsil Edilecek” başlığıyla yayımlanan söyleşinin bir bölümünde, Türk çocuk tiyatrosunun kuruluş günlerinde nasıl bir yol izlendiğine dair bilgiler çıkar karşımıza: