Türkiye'de 2024 su/tarım yılı, 1 Ekim 2023'ten 30 Eylül 2024'e kadar olan 12 aylık dönemde kaydedilen yağış miktarlarıyla dikkat çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl 597 milimetre yağış ölçülürken, geçen yıl aynı dönemde bu rakam 540,5 milimetreydi. Uzun yıllar ortalaması ise 573,4 milimetre olarak belirlendi.
Bu verilere göre, 2024 su/tarım yılı yağışları, uzun yıllar ortalamasının yüzde 4 üzerinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 11 artış gösterdi. Ancak bazı bölgelerde farklılıklar gözlemlendi. Aydın, Denizli, Muğla, Burdur, Kastamonu, Tokat ve Afyonkarahisar gibi yerlerde yağış miktarı yüzde 20’nin üzerinde azalırken, Giresun, Trabzon, Ardahan, Doğu Anadolu'nun orta ve güneydoğusu ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzey kesimlerinde ise yüzde 20’nin üzerinde artış kaydedildi.
Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yağış artışları yer yer yüzde 60’ı aştı. Bölgesel analizler, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yağışların "normali civarında" olduğunu gösterirken, Ege ve Akdeniz bölgelerinde "normallerinin altında", Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise "normalleri üzerinde" kayıtlara geçti.
Öne çıkan veriler arasında, Doğu Anadolu Bölgesi'nin son 36 yılın en yüksek yağış seviyesine ulaştığı da yer alıyor. İl bazında en fazla yağış Rize'de 1966,4 milimetre olarak ölçülürken, normaline göre en fazla artış yüzde 66 ile Şırnak’ta kaydedildi. Aksaray ise 360,3 milimetre ile en az yağış alan il oldu; Denizli'de ise normaline göre en fazla azalma yüzde 25 olarak belirlendi.
Artvin, Rize ve Trabzon'da 65, Bingöl, Bitlis ve Tunceli'de 36, Van'da 30, Muş'ta ise son 29 yılın en yüksek yağış seviyeleri kaydedildi. Bu veriler, Türkiye'nin iklimsel değişkenlikleri ve bölgesel tarım etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.