Güncel

Türkiye yat endüstrisinde yükselen değer: "6. Uluslararası Yatçılık Sektörü" Etkinliği Marmaris’te

Muğla'nın Marmaris ilçesinde başlayan "6. Uluslararası Yatçılık Sektörü" etkinliği, Türkiye'nin yat ve tekne endüstrisinin büyüyen potansiyelini ve denizcilik eğitimine verdiği önemi vurguluyor

Abone Ol

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği tarafından organize edilen "6. Uluslararası Yatçılık Sektörü" etkinliği başladı. Etkinlik, Siteler Mahallesi'ndeki Grand Yazıcı Club Turban Termal Otel'de 13 Aralık 2024 tarihinde açılışı yapıldı ve 3 gün sürecek.

ULUSLARARASI KATILIM 

Etkinliğe, dünyanın çeşitli ülkelerinden 107 firma ile Türkiye'deki 500 yat kaptanı katılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, açılış konuşmasında, Türkiye'nin coğrafi konumunun, ikliminin ve tarihsel değerlerinin yat turizmi açısından büyük bir avantaj sağladığını belirtti. Ünüvar, Türk yat üreticilerinin geleneksel yapım tekniklerini modern yöntemlerle harmanlayarak, uluslararası alanda önemli bir pazar payı elde ettiklerini ifade etti.

YENİLENEBİLİR ENERJİLİ YATLAR 

Ünüvar, yat ve tekne endüstrisinin dinamik ve büyüme potansiyeli yüksek bir sektör olduğunu vurguladı. Türkiye'nin çevre dostu yenilenebilir enerji kaynakları ve hibrit yat üretimi konusunda da başarılar elde ettiğini belirten Ünüvar, elektrik tahrikli ve hibrit yatların ülke genelinde üretilmeye başlandığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin modern yat üretiminin yanı sıra, dünyanın önemli bir bakım ve onarım merkezi haline geldiğini de sözlerine ekledi.

DENİZCİLİK EĞİTİMİNE VERİLEN ÖNEM

Türkiye'nin gemi insanı yetiştirme konusunda dünya için önemli bir kaynak olduğuna dikkat çeken Ünüvar, 141 bin aktif gemi insanı bulunduğunu, bunlardan 5 bin 925’inin yat kaptanı olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'de denizcilik eğitimi veren 105 kurum bulunduğunu ve bu kurumların dünya standartlarında eğitimle nitelikli gemi insanları yetiştirdiğini vurguladı.

MUĞLA’NIN YAT TURİZMİNE KATKISI

Muğla Valisi İdris Akbıyık, etkinlikte yaptığı konuşmada, Ege ve Akdeniz’in buluştuğu Muğla’nın yat turizminin merkezi olduğunu ifade etti. Mavi yolculuk ve yat turizminin, bölgedeki ekonomik hayatı hareketlendirdiğini belirten Akbıyık, "Yüzyıllardır denizciliğin en önemli rotalarını barındıran Muğla’mız, geçmişten gelen asırlık deneyimiyle 2 binin üzerinde ticari yata, 15 binin üzerinde özel yata hizmet vermektedir," dedi.

Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Karagöz, etkinliğin her geçen yıl büyüdüğünü ve bu yıl 107 firmanın katılımının sektörün gelişimine büyük katkı sağladığını belirtti. Etkinlik, yatçılık sektörü ve ilgili konularda yapılan panellerle devam etti.