Yerel Yönetim Haberleri

Türkiye ve Avrupa şehirleri ‘yeşil gelecek’ için Konak’ta toplandı

Abone Ol

Konak Belediyesi ev sahipliğinde, ‘Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık’ projesi kapsamında düzenlenen ‘İklim Zirvesi’, Türkiye ve Avrupa şehirlerinin belediye temsilcilerini İzmir’de bir araya getirdi. İzmir Mimarlık Merkezi’nde iki gün sürecek olan zirvenin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Bu zirve, ülkemizden ve dünyadan deneyimlerin paylaşılacağı önemli bir platform. Birbirimizden öğrenerek dayanışma içinde olacağız. Zirve, geleceğe yeşil bir dünya bırakmak ve dirençli bir İzmir, Konak yaratmak için bizlere yol gösterecek” dedi.

Zirve, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı (TTGS-II) kapsamında yürütülen “Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık (SPACE)” projesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, yurtdışından ve yurtiçinden belediyelerin iklim kriziyle mücadele deneyimlerini ve iyi uygulama örneklerini paylaşmalarına olanak tanıdı. Zirvenin açılışına Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun yanı sıra SPACE Proje Koordinatörü Ece Acar, Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz ve diğer katılımcılar da katıldı.

KONAK SECAP YIL SONUNDA TAMAMLANACAK

Başkan Mutlu, zirvede Konak Belediyesi’nin iklim kriziyle mücadele çabalarına da değindi. “2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 40 azaltmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Yerel İklim Eylem Planı’nı başlatıyoruz. Konak Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı (SECAP) 2024 sonunda tamamlayacağız” dedi. Ayrıca, sıfır atık projeleri hakkında bilgi veren Mutlu, 111 mahalle muhtarıyla yapılan toplantıların ardından sıfır atık projesinin ağustos sonunda başlayacağını açıkladı.

“İKLİM EĞİTİM MERKEZİ’NİN TEMELİNİ ATACAĞIZ”

SPACE Proje Koordinatörü Ece Acar, proje sürecinde iklim krizine dair iyi uygulama örnekleri topladıklarını belirtti. “İklim Eğitim Merkezi’nin kurulumu için çok kıymetli bilgiler elde ettik. Merkezde çocuklar ve gençler için atölye alanları ve simülasyon cihazları olacak” dedi.

GAYE TUĞRULÖZ: DAHA YAŞANABİLİR BİR KONAK

Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz, İzmir’deki orman yangınları dolayısıyla geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, “Konak Belediyesi ile yürüttüğümüz projelerle çocuklar ve gençlerin iklim krizi konusunda daha fazla farkındalık sahibi olmalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİNİ PAYLAŞTI

Zirvenin ilk gününde, Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden gelen temsilciler iklim kriziyle mücadeledeki deneyimlerini paylaştı. Hamm Belediyesi, Saluzzo Belediyesi, Gulbene Belediyesi, Nice Belediyesi, Barselona Belediyesi, Vilnius Belediyesi, Manresa Belediyesi, Ljubljana Belediyesi, Ptuj Belediyesi ve Ilok Belediyesi temsilcileri, yerel uygulama örneklerini ve stratejilerini anlattı. Zirve, Sosyal İklim Derneği tarafından düzenlenen “Belediyeler İçin İklim Kriziyle Mücadelede Çocuk ve Gençlik Katılımı Atölyesi” ile sona erdi.

YEŞİL GELECEK İÇİN AĞAÇ DİKİMİ

Konak Belediyesi, zirveye katılan konuklar için 180 adet ağaç fidanı hazırladı. Katılım göstermeyen konuklara ait fidanlar, İzmir’deki yangınlarda zarar gören alanlarda kullanılacak.