Türkiye ihracatı ve adam gibi adamları bulmak!

Abone Ol

       Eskiden dünya ticaretine ‘Siyonizm’ hâkimdi. Şimdilerde ABD’nin yardımıyla savaşmaktan gözünü açamayan İsrail, bu ticareti Çin’e kaptırdı. Tabi ki Türkiye ihracatçıları da boş durmuyor. İhracatta adım atmadık ülke bırakmıyor. Türkiye yetiştirdiği ve imalatını yaptığı ürünlerle dünya ülkelerine yaptığı ihracat ürünleriyle piyasalarda rağbet görüyor. EİBYSM ve EİB Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, önceki gün ilk satsuma olarak mandalin ihracatını dünya ülkelerine göndermek üzere TIR’ları törenle yola çıkardı. Bu ne demek Türk ürünlerinin dünya ülkelerinde marketlere girmeye başlaması ve her eve girmesi sofralarda olması demektir. Hayrettin Uçak; “Mandalina ihracatımız 2023 yılında 576 milyon dolara ulaştı ve ihracatın yüzde 52’sini oluşturdu. 2024 yılı için mandalina ihracatı hedefi 600 milyon dolar. Satsuma için 150 milyon dolar olacak. Türkiye de yetişen her sebze ve meyveyi dünya sofralarına göndermekten Türkiye ve Ege İhracatçılar Birliği olarak gurur duyuyoruz” diyor… 

       Türkiye Milli Savunmadan tutun da her ürünü kendisi yetiştirip, kendisi imal ettiği ürünleri ve malları iç piyasaya verdiği gibi dünya ülkelerine de ihraç etmemenin gururunu yaşamaktadır. Bu ürünleri yetiştirmek ve Milli Savunma ihtiyaçlarını karşılamak için imalatların sürmesi de ithalatı azaltıp kendi ihtiyaçlarımızı kendimizin yapması demektir. Yeter ki Türkiye’nin karşısında “Adam gibi adamlar olsun.” Türkiye her yere yeter ve dünyada barışını savunan tek ülkedir…

       Hekimlerin açıklamalarına göre, zeytin hasadı ile birlikte, yüksek tansiyon vakalarında mevsimlik bir fırlama var. Bunun nedeni de ‘çakistes’ tüketimine bağlanıyor. Çakistes zeytin de tuzsuz olmaz ki Çakistes sofralık zeytinler mutlaka tuzlanmalıdır. Tuz zeytini diri ve sert tutar. Tuzlanmayan zeytinler erimeye başlar. Ama biz tansiyonlarımıza dikkat edelim ki sağlığımız bozulmasın…

       Gıda gündeminin manşetlerine oturtulan Köfteci Yusuf’un köftesini dillerine dolayanlar önlerinde kuyruklar oluşturulan o popüler Avrupai hamburger türlerinin hamulesini de niye dikkatle incelemezler? Avrupa Hamburger’imiş! “Ham”ın Türkçe anlamı ne peki? ‘Domuz eti,’ Türkiye’de et türlerinin en pahalısıdır. Köfteci Yusuf veya bir başkaları, adam köftesine neden domuz eti katsın ki?

     Tarım ve Orman Bakanlığı yayınladığı ‘Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar’ listesini güncellenmeyi sürdürürken kuyu kebabında viski, başka bir lokantanın kokoreç ürününde ise votka çıktı… Alkolün ne ilgisi var kebap malzemesinde?

       Amaç fiyatı yükseltmek mi, alkolizmi kışkırtmak mı, yoksa Yeşilaycıları mandepsiye bastırmak mı? Burada anlam veremedim. Tarım Bakanlığı tabi ki hileli ürün satanları halkın sağlığıyla oynayanları tespit edip insanları aydınlatmak için yayınlaması çok güzel ama bazı ürünlerde kokoreç gibi ve buna benzer ürünlerde alkol bulunması bana ters geldi…

       Burada bir haftanın öğüdünü yazmak isterim. Giardono Bruno’dan: “Çok önemlidir, göz önünde bulundurulsun… Tanrı, iradesini hâkim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı’yı kullanır.” Büyük harflerle yazılması gereken: SUYUN AKIP YOLUNU BULMASINI ENGELLEYENLER DE VAR…

       Temel’in dünyasından biz bir anekdotu sunayım: Temel’e sormuşlar; “Alkolü bırakmak isteyenlere bir tavsiyen var mı?” diye. Hazır cevap olan Temel, “Alkol insanlar için çok zararlıdır. Alkolü bırakmak isteyenler derhal benim eve bıraksınlar” demiş. Daha ne yazayım, ne söyleyeyim. Allah bizleri adam gibi adamlarla karşılaştırsın. Allah sonumuzu iyi etsin…