İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından güncellenen Türkiye deprem risk haritası, "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusuna yanıt arayan vatandaşlar için önemli bir kaynak oluşturuyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı Nedir?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda yer alan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Bu fay, Anadolu Levhası ile Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. Fay boyunca meydana gelen sol yanal hareket, bu iki levhanın göreli hareketlerindeki farktan kaynaklanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlayıp Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ederek Erzincan'dan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşmektedir.

Pc4 Bq X5 H U Ey S R R Pw B564 A

Türkiye Deprem Risk Haritası

AFAD tarafından güncellenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası, 2018'de yayınlanmış ve 2019'da yürürlüğe girmiştir. Bu harita, Türkiye'deki deprem riski taşıyan bölgeleri belirlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Birinci Derece Riskli Bölgeler

     İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın

    Bursa, Kocaeli, Hatay, Erzincan, Tunceli

    Hakkari, Osmaniye, Siirt, Kırıkkale gibi iller.

İkinci Derece Riskli Bölgeler

    Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş

    Van, Adıyaman, Şırnak, Elazığ gibi iller.

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler

    Eskişehir, Antalya, İstanbul, Kastamonu

    Gaziantep, Kahramanmaraş gibi illerin bazı bölgeleri.

Yıkıcı Deprem Riski Olan Bölgeler

Bir uçtan bir uca İzmir: İZBAN’dan 80 milyon kilometre ve 1 milyar yolcu Bir uçtan bir uca İzmir: İZBAN’dan 80 milyon kilometre ve 1 milyar yolcu

Jeolog Profesör Okan Tüysüz, son depremler sonrası bölgedeki riskler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Büyük bir depremin olmayacağını, ancak artçı depremler için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Özellikle Bingöl çevresinin ve Yedisu segmentinin, 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Kaynak: NTV