Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, 12 yıl aradan sonra bugün tekrar faaliyete geçiyor. Şam'da diplomatik misyonların bulunduğu Ravda Meyda yakınlarında yer alan büyükelçilik, Geçici Maslahatgüzar Burhan Köroğlu ve ekibinin gelmesiyle açılacak. Türkiye, Esad yönetiminin barışçıl göstericilere karşı şiddet uyguladığı dönemde 2012'de büyükelçiliğini kapatma kararı almıştı. Bugün itibarıyla yeniden faaliyete geçmesiyle, Türkiye'nin Suriye ile diplomatik ilişkilerini yeniden kurma sürecinde önemli bir adım atılmış olacak.
Suriye'deki iç savaşın sona ermesinin ardından, Beşar Esad yönetiminin sona ermesiyle birlikte birçok ülke büyükelçiliklerini yeniden açmayı düşünüyor. Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı üst düzey bir yetkili, AB'nin Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediğini ve bazı üye ülkelerin Şam'daki büyükelçiliklerini yeniden açma planları olduğunu belirtti.
AB'YE GÖRE SURİYE'NİN GELECEĞİ SURİYELİLERİN ELİNDE
AB yetkilisi, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, kapsayıcı bir hükümetin kurulması ve azınlık haklarının korunması gerektiği ilkesine bağlı olduklarını belirtti. AB, Suriye'nin geleceğini Suriyeliler tarafından belirlenmesi gerektiğini vurgularken, bu sürecin desteklenmesi için çalışmaların devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, Suriye'deki geçici hükümetin ve Heyet Tahrir Şam (HTŞ) arasında oluşan ayrımın da önemli bir gelişme olduğu belirtildi.
Suriye'deki durumun hızla değişmesi, Türkiye'nin büyükelçiliğini yeniden açması gibi önemli diplomatik adımların atılmasına olanak sağladı. AB ülkelerinin de bu yeni dönemde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olurken, Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliği açısından atılacak adımların Suriyeliler tarafından belirleneceği bir döneme girildiği açıkça ifade ediliyor.