Dünyanın en büyük sürüngenlerinden biri olan deri sırtlı deniz kaplumbağası, ilk kez İstanbul Boğazı'nda görüntülendi. Normalde Atlas, Hint, Pasifik Okyanusu ve Akdeniz'de yaşayan bu 2 metre boyunda ve 600 kilogram ağırlığındaki dev kaplumbağanın, iklim değişikliği veya beslenme amacıyla buraya geldiği düşünülüyor.

İstanbul Boğazı'nda İlk Görüntüleme

İstanbul Boğazı'nda ilk kez görülen deri sırtlı deniz kaplumbağası (Dermochelys coriacea), deniz trafiğinin yoğun olduğu bu bölgede büyük bir şaşkınlık yarattı. 10 yıldır tur gemisi kaptanlığı yapan Nedim Yüzseven, 9 Temmuz'da gerçekleştirdiği bir tur sırasında denizde büyük bir cisim fark etti. İlk başta bunun bir lastik olabileceğini düşünen Yüzseven, yanına yaklaştığında daha önce hiç görmediği devasa bir kaplumbağa olduğunu anladı ve bu anları cep telefonuyla kaydetti. Görüntülerini sosyal medyada paylaşan Yüzseven'in kaydı, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Arda Tonay tarafından doğrulandı.

Dev Deniz Kaplumbağası (2)

Marmara Denizi'nde Bir İlk

Doç. Dr. Arda Tonay, deri sırtlı deniz kaplumbağasının Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda ilk kez görüntülendiğini belirterek, bu kaydın önemine vurgu yaptı. Türkiye'de daha önce 13 kez kayıt altına alınan bu tür, Marmara Denizi'nde ise ilk kez görüldü. Tonay, "Deri sırtlı deniz kaplumbağaları denizlerimize beslenme amaçlı geliyor. Bu 14'üncü kayıt. Özellikle denizanaları ile beslenen bu tür, farklı denizlerde yoğun olarak görülmeye başlandı. İklim değişikliği ve beslenme amacıyla buraya gelmiş olabilir" dedi.

Edebiyatın gücü: İnsan beynini geliştiren 10 roman! Edebiyatın gücü: İnsan beynini geliştiren 10 roman!

Deniz Trafiğinin Yoğun Olduğu Bölgede Kaydedildi

Kaplumbağanın, dünyanın en yoğun deniz trafiğinin bulunduğu İstanbul Boğazı'nda kaydedilmesi, uzmanlar için şaşırtıcı ve önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. Bu dev sürüngenin dar ve yoğun su yollarında görülmesi, deniz yaşamı ve iklim değişikliği üzerine yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kaynak: Yeni Şafak