Ekonomi

Türk baharatları dünya mutfaklarını tatlandırıyor: 2024’te 250 milyon dolar ihracat hedefi

Türk baharatları, ABD ve Uzakdoğu mutfaklarında geniş bir kullanım alanı bulurken, Türkiye'nin baharat ihracatı 2024'ün ilk yarısında yüzde 27 oranında bir artış gösterdi. Türk baharat sektörü, yıl sonuna kadar 250 milyon dolar ihracat hedefliyor.

Abone Ol

Türk baharatları, dünya mutfaklarında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda. Özellikle ABD ve Uzakdoğu mutfaklarında yoğun olarak tercih edilen bu baharatlar, Türk baharat sektörünün global alanda büyük bir ivme kazandığını gösteriyor. Türkiye’nin baharat ihracatı, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 27 oranında bir artışla 89 milyon dolardan 113 milyon dolara yükseldi.

Türk baharatları, et, balık, tavuk, makarna, sebze, bakliyatlar, unlu mamuller ve tatlılar gibi birçok yemeğe lezzet katarken, tuz kullanımını azaltarak dünya genelinde baharat tüketiminin artmasına da katkıda bulunuyor. Türk baharat sektörü, 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyor.

ÖZTÜRK: KEKİKTE DÜNYA LİDERİYİZ

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye’nin baharat ihracatında dünya çapında önemli bir oyuncu olduğunu vurguladı. Özellikle defne ve kekikte dünya lideri olduklarını belirten Öztürk, adaçayı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tatlı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, sumak, biberiye, mahlep, çörekotu, çemen, köri, zerdeçal, safran, zencefil, kimyon, kişniş ve rezene gibi çeşitli baharatların ihracatını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 113 milyon dolarlık baharat ihracatının 74 milyon doları Ege Bölgesi’nden sağlandı. Ege Bölgesi, Türkiye’nin baharat ihracatında yüzde 65,5 pay ile önemli bir rol oynadı. Öztürk, “Ege Bölgesi, baharat ihracatındaki gücünü bir kez daha kanıtladı. 2024 yılının ikinci yarısında performansımızı koruyarak yıl sonuna kadar 250 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.

DEFNE İHRACATI YÜKSELDİ

Defne, Türkiye’nin baharat ihracatında en çok talep gören ürün olarak öne çıkıyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, defne ihracatının yüzde 57 artışla 23 milyon dolardan 36 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Kekik ihracatının da yüzde 11 artışla 24 milyon dolardan 27 milyon dolara çıktığını ifade eden Tarakçıoğlu, “Karabiber ve kırmızı biber grubu ihracatı ise 8,3 milyon dolardan 10,6 milyon dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

Türk baharatlarının dünya çapında tanıtımına katkıda bulunan Turkish Tastes projesi, ABD pazarında büyük bir etki yarattı. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, ABD’nin 10,4 milyon dolarla en büyük pazar olduğunu, ardından Tayland ve Vietnam’ın geldiğini açıkladı. Gürel, “Türk baharatlarının ABD pazarında tanıtımına devam edeceğiz. Turkish Tastes Projesi ile Türk baharat sektörünün ABD pazarında 100 milyon dolarlık bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.