Turizmin geleceği belirsiz
İçinden geçtiğimiz ve hala zaman zaman dönüp ‘şaka mı bu’ diye sorduğum salgın süreci birçok sektörü, 7’den 70’e birçok vatandaşı ve gündelik tüm rutinlerimizi değiştirdi, dönüştürüyor. Teknoloji çağı...
TAHMİN EDİLEMİYOR
2020’de dünya genelinde 1,7 trilyon dolar gelir beklenen turizm sektörü, 50 milyondan fazla insana doğrudan istihdam sağlıyor. Dolaylı katkıları ve harekete geçirdiği sektörler de göz önüne alınınca birçok ülke için çok sayıda kişi ve ailesinin aç kalması, gıda, lojistik gibi sektörlerin de daha az taleple daralmaya gitmesi kaçınılmaz.
Uluslararası danışmanlık firmalarının senaryolarına göre virüsün 2-3 ay sürmesi halinde yılın ikinci yarısından itibaren turizm sektörü canlanacak. Bu iyimser bakışa göre bile turizm sektörü bu senaryoda en az yüzde 30 kayıp yaşayacak.
Kötü senaryoda ise en yakın tatil ihtimalimiz sonbahar sonrası olarak görülüyor. Sonbahara kadar sürmesi beklenen salgının ardından kimin cebinde parası kalır ve tatile çıkmayı düşünür orası ayrı bir konu ama böyle bir senaryoda dünyada 75 milyon kişinin işsiz kalması, bu kişilerin ailelerini de eklediğinizde ortaya muazzam oranda etkilenen kişi sayısına ulaşılıyor.
Türkiye ve dünyada birçok otel ve konaklama tesisi yerel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak tesislerini sağlık çalışanlarına tahsis etti. New York’ta oteller hastaneye dönüştü, İspanya’da ise yurtlar ve pansiyonlar sağlık çalışanlarının yuvası oldu. Yunanistan’da askeri personel otellerde kalıyor.
Konaklama sektörünün farklı senaryoları acilen düşünmesi ve otelleri turizm dışında ikinci üçüncü alternatifler için kullanmaya hazır olması şart. Bu zor zamanlarda en yakınımızdan başlayarak birbirimize destek olma zamanı, en az birkaç ay daha sürmesi beklenen virüs sürecinde intiharlar ve sosyal facia örnekleri görmek istemiyorsak gün dayanışma zamanı.