Ekonomi

Turizmde yok yılı sektörü korkuttu

Okulların başlamasına sayılı günler kala turizm sektöründe tedirginlikler başladı. Rezarvasyonların düşmesiyle turistik işletmeler indirim kampanyası düzenledi

Abone Ol

Nihat AK/EGE TELGRAF- Yaz tatilinin sona yaklaşmasıyla birlikte aileler ve öğrenciler eve dönüş yolculuğu için bavullarını toplamaya başladı. Kötü bir sezon geçtiğini vurgulayan sektör temsilcileri hafta sonu tatilleri veya kısa süreli kaçamaklar için indirim kampanyalarını devreye soktu. Turizmciler 2025’in daha kötü geçmesinden endişe ediyor. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, 2024 yaz sezonunun beklentilerin altında geçtiğini belirtti. Meriç, özellikle iç pazarda yaşanan daralma ve dış pazarda rekabet gücünün zayıflaması nedeniyle zor bir sezon yaşandığını ifade etti.

‘BEKLENENİ VERMEDİ’

2023 yılına kıyasla 2024 yılına umutlu bir başlangıç yapıldığını belirten Başkan Meriç, yaz sezonunun başlangıcında olumlu sinyaller alındığını ancak ekonomideki olumsuz gelişmelerin sezonun genelini olumsuz etkilediğini söyledi. Meriç, “Sezon başındaki iyi performans, maliyetlerin artmasıyla birlikte hızla düşüşe geçti. Türkiye turizmdeki fiyat avantajını kaybetmeye başlamasından kaynaklı hem iç hem de dış pazarda beklenilen doluluk oranlarına ulaşamadı” dedi.

‘İÇ PAZAR DARALACAK’

Okulların açılmasıyla birlikte iç pazarda turizm hareketliliğinin daha da azalacağını belirten Meriç, bu dönemde sadece hafta sonları ve kısa süreli tatil paketlerine ilgi olacağını ifade etti. İç pazarın artık eskisi gibi canlı olmadığını vurgulayan Meriç, "İç pazarda artık tatil sezonunun sonuna geldik. Yurt dışından gelen turistler var ama iç pazarda da ciddi bir volüm yaratıldı. Türk tatilcisi artık daha profesyonel ve organize tatiller yapmayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı. Sezonun zorluklarla da olsa kapatılabileceğini ancak asıl endişenin 2025 yılına yönelik olduğunu belirten Başkan Meriç, “Önümüzdeki yıl turizm sektörü ciddi bir daralmayla karşı karşıya kalacak. Akdeniz çağında  Türkiye'nin lider bir turizm destinasyonu var. Rekabet ettiğimiz Yunanistan, Mısır, Tunus ve Fas gibi ülkelerin bizi geçme riskiyle karşı karşıyayız” diye konuştu. 

‘BEKLENTİNİN ALTINDA’

Türkiye'de turizm sektörünün önemli temsilcilerinden İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği Başkanı Korhan Bilgin, 2024 yaz sezonunun yerli ve yabancı turizm açısından beklentilerin altında geçtiğini belirtirken gelecek yıl için de ciddi endişelerin olduğunu vurgulayarak, sektörde acil önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

‘YÜKSEK MALİYET’

Yerli turizmin 2024 yaz sezonunda adeta bir "felaket" yaşadığını dile getiren Başkan Bilgin, “Özellikle Bodrum ve Çeşme gibi popüler tatil bölgelerinde oteller boş kaldı. İnsanlar yüksek fiyatlar nedeniyle otellere gidemedi. Döviz endeksli fiyatlar ve artan işletme maliyetleri, yerli turistin tatil planlarını olumsuz etkiledi. Yeme-içme ve personel maliyetlerindeki artış işletmeleri zor durumda bıraktı. Yabancı turistlerde Türkiye'yi pahalı bir destinasyon olarak görmeye başladı. Eskiden 10-15 Euro’ya yemek yiyebilen turistler, şimdi aynı hizmet için 50-75 Euro ödemek zorunda kalıyor. Bu da Türkiye'nin turizmdeki rekabet gücünü zayıflatıyor" şeklinde konuştu.

‘NİTELİK DÜŞÜŞÜ’

Kruvaziyer turizmi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Bilgin, “Akdeniz çanağında büyük bir rekabet var. Yeni nesil büyük gemiler kapasite doldurma sıkıntısı yaşıyor. Gemiler, doluluk oranlarını artırmak için promosyonlar yapıyor ve bu da turist profilinin kalitesini düşürüyor. Ucuz paketlerle gelen turistler, limanlarda fazla harcama yapmıyor ve bu durum ekonomiye beklenen katkıyı sağlamıyor. 2025 yılı için ciddi endişeler taşıyoruz. Sektördeki tüm paydaşlar benzer kaygılar taşıyor. Devlet desteği şart. Turizm sektöründe uygulanan yüzde 20 KDV oranı yüzde 10-15 seviyelerine indirilmeli. Turizm Tanıtım Ajansı Katkı Payı gözden geçirilmeli. Otel ve acentelerin cirolarından alınan katkı payları işletmeler üzerinde ek bir yük oluşturuyor. Müze giriş ücretleri yeniden düzenlenmeli. Efes gibi önemli turistik mekanların giriş ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi gerekir. Mevcut yüksek fiyatlar turistlerin ilgisini azaltıyor” diye  konuştu.